Folklore hoog in het vaandel

Manneken-Pis kreeg in mei zijn 1000ste kostuum. Daar werd niet licht overheen gegaan! De Stad Brussel organiseerde voor de gelegenheid een feestelijke plechtigheid in samenwerking met het Atomium als uitgelezen schenker en met de befaamde Brusselse stilist Jean-Paul Lespagnard. Folklore bekleedt in Brussel immers een heel bijzondere plaats. Het zit in de cultuur en in het erfgoed van de stad ingebakken en staat bij heel wat gelegenheden in de loop van het jaar voorop. Ook deze zomer zijn er twee blikvangers: de Ommegang en de Meyboom.

In mei kreeg Manneken-Pis zijn 1000ste kostuum, maar wel het eerste dat licht geeft! Het maakt nu deel uit van de collecties van GardeRobe MannekenPis, Eikstraat 19. Voor de gelegenheid zijn in de vitrine van het museum kostuums te zien die verband houden met EXPO 58.

1000 kostuums, te rekenen vanaf het oudste dat de Stad Brussel in bewaring heeft. Het oudste bewaarde kostuum werd in 1747 door Lodewijk XVI geschonken nadat Franse soldaten van een Brussels garnizoen het ketje tijdelijk in zijn blootje hadden gezet. Het kleden van Manneken-Pis is als traditie echter een stuk ouder; op een schilderij van 1616 staat hij in herderskledij afgebeeld tijdens een Ommegang. Een kopie van dat kostuum werd in 2016 door de Ommegang geschonken aan de Stad Brussel – niet toevallig twee instellingen die historische banden onderhouden.

Ieder jaar is de Ommegang op de Grote Markt te gast voor een uitzonderlijk evenement. De Ommegang zal op 4 en 6 juli op zijn hoogtepunt zijn met een reconstructie op ware grootte van de aankomst van Keizer Karel en zijn zoon, de toekomstige koning Filips II, op de Brusselse Grote Markt in 1549. 1.400 deelnemers brengen dit historisch moment voor u tot leven: muzikanten, dansers, ruiters, vaandeldragers, wachters … allemaal in klederdracht van toen.. Al enkele jaren stelt de Ommegang, in samenwerking met de diensten van de Cultuurschepen, een deel van zijn programma gratis open voor het publiek. Zo is de Ommegang aanwezig in de straten van Brussel en in het Warandepark, met animatie, een historisch dorp en een renaissancemarkt.

Op 9 augustus heeft de traditionele Meyboomplanting plaats, vanaf 13.30 uur in de omgeving van de Grote Markt. De meiboom of vreugdeboom is een typisch Brusselse manifestatie die al van de 13de eeuw dateert. De manifestatie herdenkt de overwinning van de Brusselaars op de Leuvenaars in 1213. Om de traditie te eerbiedigen moet de boom absoluut voor 17 uur geplant worden.

Noteer ten slotte nu al het weekend van 15 en 16 september in uw agenda, voor een nieuwe editie van Folklorissimo. Twee dagen lang zijn dan tal van folkloristische groepen te gast op de Grote Markt. Die activiteiten zetten ook de Grote Markt zelf in het zonnetje, want die viert dit jaar 20 jaar inschrijving op de lijst met werelderfgoed van de UNESCO.

Gerelateerde Artikels