Bestudeer de tentoonstellingsberoepen in de CENTRALE

In samenwerking met de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, organiseert de CENTRALE for contemporary art een nieuwe dubbele masteropleiding rond tentoonstellingsberoepen: CARE.

In 2012 uitgewerkt door de Academie en het Centre for Contemporary Art van de Stad Brussel, gaat de CARE-opleiding in het academiejaar 2015-2016 van start. CARE stelt vragen bij de aanpak van bemiddeling en tentoonstellingen, en wil die verder uitdiepen. Binnen welk kader verlopen de relaties met het publiek? Hoe wordt informatie verspreid en op welke manier kan die worden gevaloriseerd? Net als in een laboratorium, wordt er aan onderzoek gedaan, zonder de voeling met de praktijk te verliezen. Via theoretische, technische en artistieke lessen, uitwisselings- en ontmoetingssessies én realisaties krijgen potentiële curatoren strategieën aangereikt.

CARE omvat een nauw met elkaar verweven ACADEMIC MASTER en EXECUTIVE MASTER. De eerste is een specifieke master van twee jaar (120 ECTS) rond tentoonstellingspraktijken. Die sluit aan bij de masters van Arba-Esa en de opties. De tweede is een beroepsopleiding van 1 jaar (60 ECTS), die voor iedereen open staat, zelfs zonder diploma. De master is bedoeld voor mensen met uiteenlopende academische of professionele achtergronden: kunstenaars, curatoren, grafici, tentoonstellingsontwerpers, designers, journalisten, performers, kunsthistorici,… Met andere woorden: iedereen met een uitgesproken interesse voor alles wat met tentoonstellingen te maken heeft. Beide opleidingen hangen nauw met elkaar samen.

Een van de uitdagingen is het samenstellen van een groep met zowel ervaringsdeskundigen en kunststudenten met een bachelordiploma als cursisten die een specifieker parcours volgden. De studenten komen samen voor seminaries en groepsprojecten. Het pedagogisch programma biedt ruimte voor colloquia, ontmoetingen met externe sprekers uit de hedendaagse kunst- en cultuurwereld, bezoeken en studiereizen.

De CENTRALE werkte van bij de start actief aan het project mee. Ze stelde haar infrastructuur en expertise ter beschikking om een realistische wisselwerking tussen de theorie en de praktijk mogelijk te maken. Studenten kunnen meteen meewerken aan lopende projecten. Het kunstencentrum zal zo de vruchten kunnen plukken van de in het kader van CARE gevoerde reflectie. Het wordt een ontmoetingsplaats en een referentiepunt voor de studenten.

CARE stuurt aan op synergiën met andere cultuurinstellingen, kunstencentra, scholen en (inter)nationale partners. De opleiding vult een hiaat in het Franstalig opleidingsaanbod en biedt een unieke inkijk. Frans is de voertaal voor de lessen.

Meer informatie omtrent de toelatingsvoorwaarden vindt u op de website van de CENTRALE en op de website van de Academie.

 

Gerelateerde Artikels