Massimadi, het LGBT-filmfestival van Afrika en de Afrikaanse diaspora in Brussel

De 3de editie van Massimadi Brussel loopt van 7 tot 9 mei in Bronks, te midden van het feestgedruis rond de viering van 20 jaar Pride. Op het programma: films, documentaires, expo’s, optredens, ontmoetingsmomenten, concerten en DJ’s. Bezoekers ontdekken er drie dagen lang bijzondere verhalen gedraaid in Botswana, Haïti, Parijs, New York of Johannesburg en maken er kennis met artiesten die speciaal voor het filmfestival naar Brussel zijn afgezakt.

Massimadi vond in 2009 voor het eerst plaats in Montreal op initiatief van de vereniging Arc-en-Ciel d’Afrique. In samenwerking met die vereniging introduceerde de vzw Les identités du Baobab het concept ook in Brussel. In een gemoedelijke, feestelijke sfeer belicht dit filmfestival het thema van homoseksualiteit in Afrika en in de Afrikaanse diaspora van vroeger en nu (Caraïben, Verenigde Staten en Europa) en wordt getoond hoe homoseksuelen er hun geaardheid beleven.

Door films te brengen die nauwelijks of nog nooit vertoond werden in Brussel of op andere festivals wil Massimadi inzoomen op de culturele, maatschappelijke en seksuele identiteit van homoseksuelen in Afrikaanse gemeenschappen. Het zijn stuk voor stuk echte verhalen die gangbare opvattingen en vooroordelen en het idee van een universele LGTB-identiteit in vraag stellen. Tijdens deze editie komen we onder andere meer te weten over het queer-activisme in Botswana en de acties van voorvechters van de eerste Afro-Amerikaanse bar voor LGTB’s, Starlite, in New York. Rode draad doorheen deze editie 2015 is de beleving van lichamelijkheid, de perceptie ervan en hoe we daarmee omgaan.

Het festival opent 7 mei om 20u30 met een Belgische avant-première We came to sweat van Kate Kunath en Sasha Wortzel. Tijdens het festivalweekend staan ook een ontmoeting met regisseurs Karim Aïnouz en Marine Romezin op het programma en ontmoeten we ook Laurent Bocahut, directeur van het Parijse festival Chéries, Chéris. Kunstliefhebbers ontdekken er werken van de hand van schilder Papy Ekengue, fotograaf Alain Polo en ontwerper Paul Roger Tanonkou. En op 8 mei kunnen bezoekers ’s avonds het optreden van het Brusselse collectief Warrior Poets! en van Le Laboratoire des Possibles Infinis bijwonen. Drie grote namen uit het Brusselse nachtleven, Rokia Bamba, DJ Jmax en DJ Xogn, zorgen ’s avonds elk om de beurt voor de muzikale omlijsting en draaien samen de pannen van het dak tijdens de slotfuif. De Massimadi Party vindt ook voor het eerst in de Bronks plaats!

Dit festival past helemaal thuis in het rijtje van Brusselse LGBT-festivals naast Pink Screens, Tels Quels en Dames Draaien, die alle vier de steun genieten van de Schepen van Cultuur omdat ze ijveren voor meer openheid, diversiteit en verdraagzaamheid.

Van 7 tot 9 mei
Film: 5€Pass: 25 €Pass + slotfuif: 30 €
Slotfuif: 8€
Varkensmarkt 15-17
1000 Brussel
Meer info

massimadi