Masonica, kennismaking met de vrijmetselarij

Op zondag 26 april wordt de 2e “Dag van het maçonnieke boek” gehouden in Brussel in de vrijmetselaarslokalen in de Lakenstraat 79, op een paar stappen van het Belgisch museum van de vrijmetselarij. Op deze unieke manifestatie in België zullen dit jaar een vijftigtal Belgische en Franse auteurs te gast zijn. Voor de gelegenheid zullen de Grote Tempel en de Blauwe Tempel open worden gesteld voor het publiek.

Masonica staat voor een hele dag kennismaken met de literatuur van de vrijmetselarij en haar meest verrassende genres, zoals de strip en de vrijmetselaarsdetective. Tijdens deze editie 2015, die voor het eerst wordt gesteund door de Schepen van Cultuur, komen heel wat aanverwante thema’s aan bod tijdens conferenties en rondetafelgesprekken. Deze conferenties worden geleid door de auteurs en behandelen de volgende onderwerpen: maçonnieke en antimaçonnieke karikaturen, vrouwen in de vrijmetselarij, de vrijmetselarij in Vlaanderen, tijdschriften en maçonnieke collecties van openbare bibliotheken of loges, de imaginaire wereld, de psychoanalyse of de vrijmetselaarstraditie, maar ook de anti-vrijmetselarij en de complottheorieën.

De auteurs zijn historici, filosofen, essayisten, tekenaars, scenarioschrijvers, romanschrijvers en auteurs van referentiewerken, vulgariserende werken of schone boeken. Alle auteurs zijn terug te vinden op www.masonica.be.

Naast de stand van boekhandel La Cale Sèche, mede-organisator van het evenement, biedt Masonica verschillende stands van maçonnieke tijdschriften (Critica Masonica, Points de Vue Initiatiques, Papeles de Masonería), van kunstenaars (Ferenc Sebök, Bernard Diagre, Willem Van den Bossche, Denis Bierlaire) of van vrijmetselaars-kunstenaars, alsook stands voor de verkoop van oude boeken, antiquiteiten of vrijmetselaarsproducten.

Masonica is een unieke gelegenheid om eens kennis te maken met de vrijmetselaarsruimten die voor de gelegenheid worden opengesteld voor het publiek, zoals de architecturaal zeer interessante Grote Tempel of Blauwe Tempel. Het Belgische Museum van de Vrijmetselarij opent die zondag 26 april eveneens zijn deuren. Naast zijn permanente collectie die betrekking heeft op de periode van de achttiende eeuw tot nu, pakt het Museum ook uit met de tentoonstelling “Harmonie en Rituelen en op Kolommen”. Deze tentoonstelling wordt gerealiseerd in samenwerking met de Archieven van de Stad Brussel en is gewijd aan de maçonnieke muziek in België en in Brussel.

26 april
Van 9 tot 17 uur
Toegang Masonica 5€/ Museum van de vrijmetselarij 3€.
Meer info

 

 

 

Gerelateerde Artikels