Urban Art palmt de wijken in

In mei werden op de muren van de stad twee nieuwe fresco’s onthuld in het kader van tijdelijke tentoonstellingen rond hedendaagse kunst. Het Wiels en galerij Mhaata deden allebei een beroep op de Stad Brussel. Ze wilden hun kunstenaars de kans geven een werk in de openbare ruimte te creëren.

Kartuizersstraat

In het kader van de tentoonstelling ‘Het afwezige museum’, die tot 13 augustus loopt, bestelde het Wiels een werk bij de Schotse kunstenares Lucie McKenzie. Die bedacht een compositie om hulde te brengen aan het stripparcours en de Street Art in de Brusselse straten. Ook vrouwen in de openbare ruimte kregen extra aandacht. De artieste hanteert de grafische stijl van strips om beelden uit de architectuur en personages te illustreren. Door de herhaling van haar tekeningen neemt ze daarvan afstand. Het werk ‘In My Area (For Kato)’ is te zien aan de Kartuizersstraat 39. Het Brussels collectief Farm Prod stond in voor de realisatie.

Leopoldstraat

Galerij Mhaata, die in maart 2017 in de Marollen (Kapucijnenstraat 37-39) openging, zette een tijdelijke tentoonstelling op rond de Oekraïense kunstenaar Roman Minin. Te bekijken tot 2 juli. De artiest stelt voor het eerst tentoon in België. Hij is schilder, graficus, scenograaf en graffitikunstenaar. Precies daarom, wilde hij een werk in Brussel maken. De galerij vroeg de Schepen van Cultuur om naar een muur op zoek te gaan. Een particuliere eigenaar ging in december van vorig jaar in op de oproep om een muur ter beschikking te stellen en onthaalde het werk enthousiast op een muur in de Leopoldstraat, net achter de Koninklijke Muntschouwburg. Het werk kreeg de titel ‘Donbass Garden’ mee: ‘Donbass’ ter ere van de geboortestreek van de kunstenaar en ‘Garden’ als knipoog naar het speelterrein waar de fresco te zien is. In Donbass wordt tot op vandaag intensief aan mijnbouw gedaan. Die activiteit was een bron van inspiratie voor het hele œuvre van Roman Minin. In zijn werk duiken eveneens iconen uit de orthodoxe volksfolklore en de poëzie op. Voor deze fresco liet hij zich inspireren door het verguldsel op de Grote Markt en het operagebouw én door het oranje van mobiele verkeersborden.

(c) Galerij Mhaata

De twee fresco’s passen in het Street Art-parcours, dat momenteel in volle groei is.

Gerelateerde Artikels