La Cambre Mode[s] in het Mode & Kant Museum

Met de nieuwe expo ‘LOL’, stelt La Cambre Mode[s] voor het eerst tentoon in het Mode & Kant Museum Het project kreeg de titel ‘2018, Jaar van de Contestatie’ mee. Te ontdekken van 23 juni tot 30 september.

Het Mode & Kant Museum investeert al enkele jaren in hedendaagse creaties. Via de ‘Leçons de Mode’ (georganiseerd in samenwerking met het MAD), de aankoop van stukken van moderne Brusselse ontwerpers (de collecties werden intussen met zowat 150 ontwerpen uitgebreid), projectoproepen, de tentoonstellingsruimte in de TEXTILE BOX én expo’s van hedendaagse kunstenaars. De vorige tentoonstelling, ‘Reflections by Jean-Paul Lespagnard’, was daarvan een perfect voorbeeld. De recente naamsverandering, waarbij ‘kostuum’ werd ingeruild voor ‘mode’, toont aan dat het museum aansluiting bij de actualiteit wil vinden. En dat zonder de geschiedenis te vergeten: een gloednieuwe ruimte is helemaal aan kant gewijd en verschillende tijdelijke tentoonstellingen belichten de uitzonderlijke collecties van kledij, accessoires en documenten die dateren uit een periode van de 18de tot de jaren ’70. Zonder zijn identiteit te verloochenen, bouwt het museum vol overtuiging aan een nieuwe fase in zijn ontwikkeling. Het verzamelt en toont nu ook hedendaagse creaties.

In 2018 vieren we de 50ste verjaardag van mei ’68. Naar aanleiding daarvan werd ‘2018, Jaar van de Contestatie’ op initiatief van de schepen van Cultuur gelanceerd. Een dertigtal partners, waaronder de culturele instellingen van de Stad Brussel, verlenen hun medewerking en stellen de hedendaagse vormen van protest samen in vraag. In die context gaf het Mode & Kant Museum carte blanche aan de studenten die in 2018 aan La Cambre Mode[s] studeren. Typisch voor dat Brusselse instituut is dat kledingcodes er geanalyseerd, gedurfd geïnterpreteerd en uit hun context worden gehaald. Mei ’68 was een mijlpaal voor de vrije lichaamsbeleving en de seksualiteit. We zien vandaag een enorm contrast tussen dat ‘bevrijde’ lichaam en een terugkeer naar een zekere preutsheid. En dus was het tijd om in 2018 het lichaam en de kledij opnieuw onder de loep te laten nemen door de ontwerpers van morgen. Iedere student probeert in een creatie zijn of haar visie uit te drukken. Alle stukken zullen in het museum te zien zijn. De titel van de tentoonstelling ‘LOL’ verwijst naar de kleurrijke en uiteenlopende creaties die flirten met humor, ironie en zelfspot.

De kalender ‘2018, Jaar van de Contestatie‘ toont de talloze partners die aan het themajaar meewerken en alle evenementen die tot december nog op stapel staan.

Meer info over het Mode & Kant Museum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde Artikels