Cultuur in het hart van Europa

Van 8 tot 10 februari is Brussel de plaats van afspraak voor een eerste meeting 2017 van het Europees cultuurnetwerk LIKE. Thema: ‘What kind of Europe for the Future?’. De Stad Brussel, die sinds meer dan 10 jaar lid is van het netwerk, verwelkomt op 8 februari twee publiek toegankelijke meetings van het netwerk in het Stadhuis.

LIKE (vroeger ‘Les Rencontres’) is het cultuurnetwerk van Europese steden en regio’s.  Sinds de oprichting in 1994 lobbyt het netwerk bij plaatselijke overheden en, sinds kort, ook bij Europese culturele instellingen.  Onder leiding van de nieuwe directeur Michael Moglia profileert LIKE zich als een uniek platform (voor samenwerking, debat en actie) voor het cultuurbeleid van steden, departementen, regio’s en provincies die samen aan een cultureel Europa willen bouwen.  In 2013 was het netwerk al eerder in het Brusselse Stadhuis te gast.

Drie dagen lang zullen de deelnemers (vooraanstaande Europese politici, vertegenwoordigers van lokale overheden, gerenommeerde intellectuelen,…) van gedachten wisselen over vijf crises (economisch, migratie, institutioneel, democratisch en cultureel).

Op woensdag 8 februari vanaf 13.30 uur verwelkomt de Stad Brussel de deelnemers in het Stadhuis voor twee publiek toegankelijke (in functie van het aantal beschikbare plaatsen) openingsredes. De eerste spreker staat stil bij de vraag: ‘Is er nog sprake van Europese samenhang?’. Daarna (om 15.30 uur) zal Schepen van Cultuur, Karine Lalieux, het cultuurbeleid van de Stad Brussel toelichten. Op 9 en 10 februari worden de leden van het LIKE netwerk ontvangen in het ADAM en het ATOMIUM.

De meeting vindt plaats met de steun van de Europese Vereniging voor Lokale Democratie (ALDA) en de Europese Alliantie voor Cultuur en Kunst (een coalitie van 34 Europese cultuurnetwerken).

In 2017 komt LIKE ook samen in Parijs (5 tot 7 april), Lissabon (10 tot 12 mei), Manchester (22 en 23 juni), Aarhus (13 tot 15 september) en Berlijn (8 tot 10 november).

Meer info over het evenement en de inschrijvingen op www.likeculture.eu of via info@likeculture.eu