Chinese lantaarnfestival op de Grote Markt

In nauwe samenwerking met de Stad Brussel, organiseert de Chinese Ambassade al twee jaar ‘Chinees Nieuwjaar’ op de Grote Markt. Een dag vol optochten en festiviteiten die duizenden nieuwsgierigen lokken! 2018 wordt het jaar van het toerisme tussen de Europese Unie en China. Voor die gelegenheid organiseren de Europese Commissie en de Chinese Missie  – in samenwerking met de Stad Brussel  – een evenement dat niet één dag, maar een hele week bezit neemt van de Grote Markt met een lantaarnfestival.

De tentoonstelling ‘Light the Heart of Europe*’ met gigantische Chinese lantaarns loopt op de Grote Markt van 22 tot 28 februari. Op die manier worden de ambachtelijke lantaarns, die deel uitmaken van het Chinees cultureel erfgoed, in het hart van Brussel in de kijker gezet. De lantaarns nemen niet alleen de vorm aan van symbolen uit de Chinese cultuur, maar ook uit de Belgische cultuur (o.a. het Atomium). Op 22 februari opent het festival met een verrassende show.

Ook in de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen duiken van 16 februari tot 15 maart rode lantaarns op, om Brusselaars en toeristen van de sfeer van het Chinees Nieuwjaar te laten proeven. Op 16 februari (de dag van het Chinees Nieuwjaar) vindt aan de ingang van de galerijen in de Bergstraat een korte openingsceremonie plaats.

Het jaar van het toerisme tussen de Europese Unie en China werd in januari in Venetië gelanceerd. Een uitgelezen kans om de relaties met deze toonaangevende natie te versterken. Immers, miljoenen Chinezen doorkruisen jaarlijks Europa. De Stad Brussel wachtte dat evenement niet af om de Chinese cultuur en het Chinees Nieuwjaar sinds 2016 samen met de Chinese gemeenschap in België te vieren. Al van bij de eerste editie werd het een enorm succes! Helemaal in de lijn van dat evenement, ziet de Stad Brussel, als hoofdstad van Europa, het dit jaar nóg grootser. Het toerisme en de culturele versmelting krijgen hierdoor extra impulsen.

*het hart van Europa verlichten

Fotolia (c) basiczto

Gerelateerde Artikels