Liberation Day

3_LIBERATION-DAY_afficheOp 5 september viert de Stad de 70e verjaardag van de bevrijding van Brussel. De bewoners worden dan ook uitgenodigd om deze historische gebeurtenis samen te vieren. Behalve de gebruikelijke herdenkingsstoet, zal de stad dit jaar ook een aperitief “1944” en een bal organiseren op de Kapellemarkt, om zo de volksvreugde van die tijd opnieuw te beleven. Een swingende sfeer vol lichtjes en vrolijke deuntjes!

Op 3 september 1944 kwam het tweede Britse leger van generaal Sir Miles Dempsey door de poorten van Brussel om de stad te bevrijden van de Duitsers. De dag nadien volgde de Brigade Piron.

Vrijdag 5 september gaat van start met de traditionele herdenkingsstoet die om 14.30 uur vertrekt aan de Congreskolom, het graf van de Onbekende Soldaat, en rond 16.00 uur halt houdt op de Grote Markt.

Daarna kunt u samen met uw gezin, met uw kinderen en grootouders, of met vrienden vanaf 17.00 uur naar de Kapellemarkt komen voor het aperitief. Om 19.30 uur starten de concerten en het bal. Verder kunt u genieten van heel wat gratis animatie tijdens deze avond, die georganiseerd wordt in samenwerking met de bewoners en handelaars van de Marollen en met de VZW Brussels Vintage Market.

Op het programma staan een tiental militaire voertuigen uit die tijd, kapsters en make-upspecialistes die u een nieuwe look aanmeten en fotografen die het gebeuren op de gevoelige plaat vastleggen. U vindt er ook publieke schrijvers waarbij u uw boodschappen van vrijheid kunt achterlaten en oude spelletjes (bikkels, een knikkerparcours, etc.). Terwijl de kinderen spelen onder het toeziend oog van professionals, kunt u de basispasjes aanleren van de Lindy-Hop. De lessen worden gegeven om 18.30 uur en 20u30. Nadien kunt u genieten van de swingconcerten die aflopen om 21.30 uur, om plaats te maken voor vintagedeuntjes, gebracht door DJ Nasty Bartender.

Kom mee feesten, lachen, spelen en dansen op vrijdag 5 september op de Kapellemarkt, van 17.30 uur tot middernacht.

Op het programma

14.30 uur tot 16.00 uur: herdenking en stoet vanaf de Congreskolom tot aan de Grote Markt
17.30 uur tot 23.30 uur: aperitief en bal, Kapellemarkt, met militaire voertuigen uit die tijd, publieke schrijvers, oude spelen, Beauty Corner 1944, fotoshoot.
18.30 uur en 20.30 uur: Lindy-Hop dansinitiaties
19.30 uur: concert Nomad Swing
21.30 uur: concert Brussels Swing Band
22.30 uur: DJ Nasty Bartender

 

 

 

Gerelateerde Artikels