Een onaangekondigde gast

De Unie van Progressieve Joden van België stelt de musical “la Cuisine de Babel, Harissa et Gefilte Fish” voor in de Espace Magh, op 5 en 6 februari. De voorstelling van Layla Nabulsi zit vol muziek en humor en richt haar blik op de culturele tradities, joodse en politieke verhalen om vooroordelen af te breken.

Leden van de UPJB bereiden de Seder voor, een ritueel van het joodse paasfeest dat de bevrijding van de joden uit de slavernij viert. Olga en Larissa maken gevulde karper, de “gefilte fish”, klaar. Simon bakt een taart, ook al mag daar niet van gegeten worden. En Youri vraagt zich af waarom linkse joden het Sederfeest vieren. Dan wordt er plots aan de deur gebeld. Het is Momo. Niemand kent Momo … maar uiteindelijk wordt hij toch binnengelaten. Verrassend genoeg gaat het om Mozes, al gauw gevolgd door zijn broer Aaron. En die zal ons één en ander verklappen.

De voorstelling is een originele creatie van Layla Nabulsi, een Brusselse schrijfster en regisseuse van Palestijnse afkomst. Het stuk is een musical en gebruikt veel humor, zelfspot en quid pro quo’s om vraagtekens te plaatsen bij de manier waarop mensen samen leven. De acteurs zijn 13 amateurs van de UPJB, van verschillende afkomst en generaties. Noé Preszow, een jonge Brusselse zanger en liedjesschrijver, heeft voor te muziek gezorgd.

Het project is een coproductie van de Espace Magh en de UPJB in het kader van 50 jaar Marokkaanse immigratie. Samen willen ze opnieuw bruggen bouwen tussen joden en moslims. De schepen voor Cultuur steunt de voorstelling, wat ze eerder ook al deed met “La Vie c’est comme un arbre”, “Showmeur Island“, “le Mariage de Lila” en “Ceci n’est pas du sable mais on ne le saura qu’après“. De stukken vallen op omdat ze aan Brussel gelinkt zijn, doordrongen van engagement en omdat ze een heel divers publiek proberen te bereiken.

5 en 6/02
Vrijdag om 20 u.
Zaterdag om 14.30 u. en 20 u.
€ 8/ € 6 in voorverkoop
€ 10/ € 8 ter plaatse

Espace Magh
Meer info op http://www.espacemagh.be/agenda_detail_fr.php?event_id=522
Priemstraat 17
1000 Brussel