Afspraak op het Kunstenfestivaldesarts

Welcome to Caveland! Dit jaar nodigt het Kunstenfestivaldesarts u uit in zijn grot. Niet de grot waarin het zich terugtrekt, maar de grot waarin het terug tot zichzelf komt. Vanuit het festivalcentrum in Les Brigittines blijft het Kunstenfestivaldesarts zijn afspraken vermenigvuldigen: tot 28 mei zijn er meer dan 130 ontmoetingen te ontdekken.

Dit moderne en innovatieve festival is toegewijd aan de internationale hedendaagse artistieke creatie, maar is daarom zeker niet minder gastvrij en verbindend. Al meer dan 20 jaar lang vermenigvuldigt het zijn samenwerkingen met Belgische en Brusselse instellingen en zowel beginnende als ervaren artiesten vanuit de hele wereld. Voor deze 21ste editie worden meer dan 370 artiesten afkomstig uit 17 landen samengebracht rond 35 projecten, waaronder heel wat creaties en coproducties. Hun visies en talen komen er met elkaar in aanraking in ongeziene formats die de dominerende stroming trotseren en de notie van levende kunst verbreden.

Het in Les Brigittines dat het hoofdkwartier van het festival alsook zijn fameuze “Welcome to Caveland!” onthaald worden. Dit project werd bedacht door de beeldende kunstenaar en scenograaf Philippe Quesne (FR) en brengt tien dagen lang artistieke en theoretische voorstellen samen. Het is ontworpen als een laboratorium waarin ideeën en praktijken ontstaan en uitgewisseld worden. Naast Philippe Quesne staat nog een andere centrale figuur, filmmaker Apichatpong Weerasethakul (TH), op de affiche van deze editie. Ook enkele trouwe artiesten van het Kunstenfestivaldesarts zijn weer van de partij, zoals de vier regisseurs Richard Maxwell (US), Milo Rau (DE), Toshiki Okada (JP) en Amir Reza Koohestani (IR). Dit jaar ligt er bovendien een bijzondere nadruk op artiesten uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Azië. Het gaat onder meer over de jonge regisseur Omar Abusaada (SY), de artiest Wael Shawky (EG) en Yudai Kamisato (JP). Daarnaast vergeet het festival ook het hedendaagse Belgische toneel niet met bijvoorbeeld Jef Wouters of Sarah Vanhee, noch het Brusselse theater met Thomas Hauert, Salvatore Calcagno of Thierry de Mey.

Heel wat instellingen openen hun deuren voor hen: les Brigittines, la Bellone, de KVS, les Tanneurs, het Kaaitheater, de Beursschouwburg, het Théâtre National, de GALERIES-cinema… voor creatiemomenten, maar ook reflectiemomenten (workshops, conferenties, tentoonstellingen en nog veel meer). Ontdek hier de programma’s.

Het festival gaat ook door op openbare plaatsen om zo de kunst voor een zo groot mogelijk publiek open te stellen. Zo neemt Younes Baba Ali (MC) zijn intrek in de Ravensteingalerij waar hij het migratiefenomeen in vraag stelt. In diezelfde lijn ontwikkelde het festival met het Jeugdhuis Chicago het Chicagoproject, waarbij jongeren uitgenodigd worden om een aantal voorstellingen bij te wonen en erna hun mening erover te geven voor de camera.

Twee projecten die aangemoedigd worden door de Schepen van Cultuur, die dit kosmopolitisch stadsfestival bovendien al jaren steunt. Sinds haar aanstelling wil Karine Lalieux haar bijdrage met 5.000 euro verhogen om een bedrag van 80.000 euro te bereiken. Destijds bedroeg de subsidie van de Stad 60.000 euro. Intussen is het volledige budget bereikt.

 

Gerelateerde Artikels