20ste editie van het Kunstenfestivaldesarts

Dit jaar is er nóg een groot Brussels festival dat zijn 20ste verjaardag viert. Het Kunstenfestivaldesarts trekt voor de gelegenheid van 8 tot 30 mei naar 22 Frans- én Nederlandstalige Brusselse cultuurhuizen. Met 32 internationale projecten, waarvan 15 in wereldpremière, en 330 hedendaagse artiesten uit alle hoeken van de wereld (België, Kroatië, Marokko, de Verenigde Staten, Argentinië, Brazilië, Spanje…) wordt het een ware ode aan de podiumkunsten.

Kunstenfestivaldesarts, gelanceerd in 1994, is een stedelijk kunstproject dat de communautaire verschillen overstijgt. Het is uitgegroeid tot dé Brusselse ontmoetingsplek bij uitstek voor hedendaagse podiumkunstenaars. Ieder jaar tijdens de 3 festivalweken halen de cultuuractoren van beide taalgemeenschappen de banden aan en passeren talrijke internationale artiesten de revue. Zo wordt Brussel op en top in de verf gezet. Dit jaar komen er 32 projecten aan bod (sommigen nooit eerder vertoond en /of in coproductie met het festival). Dat zijn meer dan 130 voorstellingen in de verschillende wijken van de hoofdstad (het Kaaitheater, les Brigittines, het Théâtre National, Les Tanneurs, de KVS…).

De programmatie voor 2015 is een bonte mix van aanstormend talent en gevestigde artiesten. Enkelen kregen ook een uitnodiging voor een kunstenaarsresidentie in Brussel. De thema’s waar we ons aan kunnen verwachten zijn het lichaam, de taal, de geschiedenis, het risico, de stad en onthullingen, onder meer met de kortvoorstelling My Breathing is My Dancing van Anne Teresa de Keersmaeker (Wiels), het stuk l’Encyclopédie de la parole van Joris Lacoste, de creatie Le Capitale et son Singe van Sylvain Creuzevault, de documentaire Trial About Fake van Brusselaar Manu Riche, de plastische creatie van Michel François en de film Our city van Maria Tarantino.

Behalve een uitgekiende en feestelijke programmatie brengt het Kunstenfestivaldesarts ook een reeks activiteiten voor het publiek. Zo worden er vijf gratis ontmoetingen met kunstenaars georganiseerd na voorstellingen (in het Engels, zie programma). Op 22 mei is er een brainstormdag over alternatieve financieringsvormen voor podiumkunsten en op 29 mei organiseert de Brussels Academy een brainstormingsessie over het gebruik van openbare ruimten. Beide evenementen zijn gratis en in het Engels bij te wonen in de Beursschouwburg. Er is ook een reeks workshops voorzien voor acteurs, dansers en amateurartiesten.

Verder zijn er tijdens het festival ateliers mee te pikken over de introductie van kunstprojecten in de stad en onder de inwoners. Ook aan scholieren en hun leerkrachten is gedacht: zij kunnen verschillende voorstellingen ontdekken die uitnodigen tot een bredere denkoefening. Voor het 5e jaar op rij werkt het Kunstenfestivaldesarts samen met de Vier Winden basisschool in Molenbeek. De school opent haar deuren voor het interactieve project van choreografe Bouchra Ouizguen. De leerlingen nemen de organisatie en het publieksonthaal voor hun rekening terwijl de leerkrachten achter de schermen een handje toesteken. Jeugdhuis Chicago neemt voor de 4e maal deel aan het Chicagoproject waarbij jongeren gevraagd worden om verschillende spektakels te filmen, de films te monteren en via sociale media te verspreiden. Uiteraard nemen zij ook deel aan de debatten na de voorstellingen. Dit jaar nodigt het festival de leerlingen van het 5e en het 6e middelbaar uit voor de voorstelling van Arkadi Zaides op 18 mei. Dit initiatief kadert in een groter educatief project over conflictsituaties in de wereld.

Naar aanleiding van zijn 20-jarig bestaan publiceert het Kunstenfestivaldesarts het boek The Time We Share. Dat biedt een overzicht van voorstellingen uit de voorbije edities en bijdragen van kunstenaars en denkers over de manier waarop een tijdperk door artistieke creaties in beeld kan worden gebracht. Tijdens het festival kan je over dit boek van gedachten wisselen tijdens gratis sessies in La Bellone (op 9 mei), de Munt (op 16 mei) en de Beursschouwburg (op 23 mei).

Met de steun van het schepenambt van Cultuur brengt het festival de Stad kleurrijk in beeld dankzij een mix van genres en gemeenschappen. Sinds haar aanstelling wil Karine Lalieux haar bijdrage elk jaar met 5.000 euro verhogen. Destijds bedroeg de subsidie van de Stad 60.000 euro. Vandaag is dat 75.000 euro. Hiep hiep hoera! Lang leve het Kunstenfestivaldesarts!

Van 8 tot 30 mei
Overal in Brussel
Prijzen verschillen per activiteit. Sommigen zijn gratis.
Meer info

Gerelateerde Artikels