Kunst in de cinema

In samenwerking met de Scam stellen het Iselp en het Centre du Film sur l’Art de 14e editie voor van het Festival sur l’Art dat zal plaatsvinden van 13 tot 16 november, in cinema Aventure en in het Iselp. Bedoeling is het publiek de beste creaties van het genre in België te tonen.

8. L'art au cinéma ®Luk MonsaertHet festival, georganiseerd door 2 Brusselse instellingen, het Iselp en het C.F.A., een centrum voor de verspreiding en de conservering van documentaires, moedigt documentaire creaties rond kunst in België aan en ondersteunt ze. Vier dagen lang vertoont het 14 recente (geregisseerd in 2013 of in 2014), onuitgegeven of weinig vertoonde documentaires over kunst en zijn diverse disciplines (visuele kunst, theater, literatuur, muziek, design, tatoeage), die geselecteerd werden na een projectoproep in de lente. Deze kort- en langspeelfilms handelen allemaal over kunst en hebben een link met België: ofwel is de regisseur Belgisch, ofwel belicht de film Belgische kunst. Sommige hebben ook een link met Brussel, zoals de film Before We Go van Jorge Leon, die in de Koninklijke Muntschouwburg werd gedraaid tijdens de jaarlijks sluiting van twee weken, of La peau de l’autre van Yves Mora die deels in de Marollen werd gedraaid.

Het Iselp werkt dit jaar samen met cinema Aventure in de Centrumgalerij, waar de openingsavond van het festival plaatsvindt met een nationale première: C’est assez bien d’être fou van Antoine Page. Deze samenwerking met een Brusselse filmzaal stelt het festival in staat om naast de kunstliefhebbers en de cinefielen een ander publiek te bereiken en meer bekendheid te geven aan de film over kunst, een heel rijk cinematografisch genre. Het succes van de oproep die meer dan 50 Belgische en buitenlandse regisseurs aantrok, getuigt hiervan. Vanuit diezelfde optiek van openheid en toegankelijkheid valt het festival samen met de 2e editie van het Week-end du Doc dat eveneens van 13 tot 16 november plaatsvindt, en 135 projecties van 100 documentaires brengt in meer dan 80 plaatsen in Brussel en Wallonië. Een initiatief van de Federatie Wallonië-Brussel om de Belgische Franstalige documentaire film bekendheid te geven bij het grote publiek.

Aan het einde van het festival worden 2 prijzen uitgereikt door een vakjury: de Prix Découverte Scam, voor jonge regisseurs die hun carrière beginnen, en de Prix du Film sur l’Art, voor meer ervaren regisseurs.

De programmatie was in handen van Adrien Grimmeau (iselp) en Sarah Pialeprat (C.F.A.), in samenwerking met de Scam, maatschappelijke vereniging van multimedia-auteurs.

14e Festival du Film sur l’Art
Officiële opening op 13 november in Cinema Aventure
Van 14 tot 16 november in het Iselp
€ 5 per voorstelling – € 15 voor een pasje
In het Iselp, gratis voor studenten onder 26 jaar.

Op het programma

13 november  – Cinéma Aventure
Opening – 19.30 u Coco exquis Yoann Stehr & Stephan Dubrana & C’est assez bien d’être fou Antoine Page

14 november – L’iselp

19 uIl segreto del serpente Mathieu Volpe & Before the last curtain falls Thomas Wallner

15 november – L’iselp

13.30 uCells Wil Mathijs

15.30 u Signaux Robbrecht Desmet  & Addicted to every possibility Blaisse Moon

17.30 u – Les Carrières de Roby Comblain Violaine de Villers  & L’âge de raison, le cinéma des frères Dardenne Alain Marcoen en Luc Jabon

 16 november – L’iselp

13.30 uBefore we go Jorge Leon

15.30 u Commune présence Maxime Cotton & La peau de l’autre Yves Mora

 17.30 uYourcenar Alchimie du paysage Jacques Loeuille & The Joycean Society Dora Garcia

Cinéma Aventure
Centrumgalerij, Kleerkopersstraat 57, 1000 BRUSSEL
Meer info

L’iselp
Waterloolaan 31, 1000, 1000 BRUSSEL
Meer info

Gerelateerde Artikels