Zomerse noten

Behalve Classissimo zijn er in Brussel deze zomer nog meer klassieke muziekfestivals zoals MidSUMMER MOZARTiade, Festival des Minimes, Midis-Minimes, Voce et Organo en het Festival Catharina. Ze delen hetzelfde streven om op historische locaties zowel ingewijden als neofieten aan schappelijke prijzen te laten kennismaken met een gevarieerd repertoire. Dat is dan ook de reden waarom de schepen van Cultuur hen steunt.

Mozartfestijn

Het festival MidSUMMER MOZARTiade brengt een eerbetoon aan de meesterwerken van Mozart op toplocaties van het Brusselse 18de-eeuwse erfgoed. Na een eerste editie in het Warandepark omtrent Le Nozze di Figaro doet het festival nu van 2 tot 9 juli het Martelaarsplein aan met Don Gionvanni . Vier voorstellingen van deze sleutelopera en vier betalende concerten vinden plaats in het Théâtre des Martyrs. Vijf andere gratis concerten vinden in openlucht plaats op het plein. Het geheel wordt omkaderd door ontdekkingsdagen en lezingen.

In het hart van de Miniemen

Het Festival des Minimes heet je elke weekdag (maar niet tijdens het weekend of op feestdagen) welkom in het uitzonderlijke kader van de Miniemenkerk (Miniemenstraat 62) en dit vanaf 1 juli tot 30 augustus, telkens van 12 tot 12.40 u. Naast grootmeesters en internationale topmusici staan er virtuoze jonge musici op de affiche met originele programma’s. En omdat de kerk het oudste barokorgel heeft van Brussel, presenteren vermaarde organisten er ook een uitgebreid repertoire. Vrije toegang.

Muzikale lunch in het Conservatorium

Het Festival Midis-Minimes presenteert in het Koninklijk Conservatorium van Brussel korte concerten klassieke muziek (35 min) voor de prijs van € 5, en dit van 3 juli tot 31 augustus, van maandag tot vrijdag, telkens om 12.15 u. Deze 31ste editie biedt je 42 concerten, uitgevoerd door 200 musici. Het gevarieerde programma brengt muziek van de middeleeuwen tot vandaag. Behalve de maandagen die voorbehouden zijn aan muzikale ontmoetingen, is elke dag gekoppeld aan een bepaalde periode uit de muziekgeschiedenis (dinsdag oude muziek – woensdag 18de eeuw – donderdag 19de eeuw – vrijdag 20ste en 21ste eeuw).

Als orgelpunt!

Het Festival Voce et Organo focust op oude muziek (15de en 16de eeuw) en het orgel. Het festival ging van start op 25 juni in de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk. De volgende concerten vinden plaats in de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Kapellekerk op 26 en 30 augustus en ten slotte op 3 september, telkens om 20 u.

En in de Sint-Katelijnekerk

De tweede editie van het Festival Catharina brengt op elke dinsdag, woensdag en donderdag van augustus, van 12.15 tot 12.50 u., concerten klassieke muziek in de Sint-Katelijnekerk. Dit festival nodigt jonge artiesten en vermaarde musici uit om ons mooie muzikale momenten te laten beleven. Vrije toegang.

 

Gerelateerde Artikels