Klassieke bloemlezing

Tip voor de liefhebbers van klassieke muziek: de Stad Brussel staat de hele zomer bol van evenementen rond dit genre. Rep u dus naar de Miniemenkerk, de Sint-Kathelijnekerk, de Kapellekerk, het Koninklijk Conservatorium van Brussel en het Warandepark voor o.a. het Festival van de Miniemen, de MidSUMMER MOZARTiade, de Midis-Minimes, het festival Voce et Organo en het Kathelijnefestival.

Allesbehalve miniem

Van 1 juli tot de laatste dag van augustus, maandag tot en met vrijdag van 12 tot 12.40 u., nodigt de Miniemenkerk u uit op het Festival van de Miniemen met klassieke concerten in gevarieerde uitvoeringen. Grote internationale artiesten prijken op de affiche naast jonge virtuoze muzikanten. Woensdag staat in het teken van het orgel, met medewerking van de vzw Organum Novum. De kerk bezit een van de oudste barokorgels van Brussel, afkomstig uit 1681. Vrije bijdrage.

Een Brusselse Mozart

Tijdens zijn kinderjaren bracht Wolfgang Amadeus Mozart enkele weken door in Brussel. En dat is reden genoeg om een festival aan hem op te dragen. Van 3 tot 9 juli doet het fonkelnieuwe festival “MidSUMMER MOZARTiade” het Warandepark baden in een klassieke gloed. Jonge talenten zetten Mozarts meesterwerken in de bloemetjes op de belangrijkste locaties van Brussel. Op het programma: een nieuwe operaproductie van “Le Nozze di Figaro” in partnerschap met het Koninklijk Kamerorkest van Wallonië in het Théâtre Royal du Parc; gratis concerten in de reeks “Er hangt Mozart in de lucht” in de Kiosk van het Warandepark in samenwerking met de Stad Brussel en het Koninklijk Conservatorium van Brussel ; zang- en pianorecitals tijdens “Het bal der bedienden” met jong talent van de Koninklijke Conservatoria van Luik, Gent en Brussel in de Cercle Gaulois (van € 100 tot € 0).

Muzikale lunch

Breng van 4 juli tot 31 augustus uw lunchpauze door in het Koninklijk Conservatorium van Brussel (Regentschapsstraat 30). Het concept van Midis-Minimes? Een 35 minuten durend concert dat u kan meepikken van maandag tot vrijdag van 12.15 u. tot 12.50 u. Zoals elk jaar wordt de gevarieerde programmatie opgesplitst in vijf cycli. Maandag staat in het teken van muziek en de rest van de week komen de verschillende periodes uit de muziekgeschiedenis aan bod, van de middeleeuwen tot nu. Stemmen, instrumenten, solisten, duo’s, orkesten, … volgen elkaar op (€ 5 of met korting).

Viva Italia 

Het Festival Voce et Organo richt de schijnwerpers op oude muziek in de Kapellekerk van 17 tot 27 augustus. Het thema van deze 20ste editie is Italië, de bakermat van de barokke muziek, met op het programma “Musica Transalpina”, dat blaas- en strijkinstrumenten laat schitteren. Concerten op woensdag en zaterdag om 20 u. (€ 17 of met korting).

En ook in de Sint-Kathelijnekerk

De jonge vzw Pro Musica Pulchra nodigt u uit op de eerste editie van het Kathelijnefestival dat elke dinsdag, woensdag en donderdag van de maand augustus om 12.15 u. plaatsvindt in de Sint-Kathelijnekerk. De woensdagen staan volledig in het teken van het orgel. Jonge talenten spelen aan de zijde van bekende namen. Vrije bijdrage.

Al deze festivals komen tot stand met de steun van de schepen van Cultuur. Dankzij hun eclectische programma en democratische prijzen maken ze klassieke muziek toegankelijk voor het grote publiek.

Gerelateerde Artikels