Kerstmis in Brussel

Wie de eindejaarsfeesten in Brussel viert, kan nóg intenser genieten door aan verschillende culturele activiteiten deel te nemen. Be Film, La Bellone, La montagne magique, Les Tanneurs en de Grote Markt hebben heel wat verrassingen voor u in petto!

Tentoonstelling in La Bellone

La Bellone, vlakbij Winterpret, maakt sinds twee jaar deel uit van het parcours, dankzij een kwalitatief cultureel aanbod in het kader van de tentoonstelling ‘La Bellone doorbreekt de muur’. Dit jaar kiest La Bellone voor een andere formule: ‘ Face B Side’ nodigt scenografisch kunstenares en costumière Marie Szersnovicz uit. Aan de Hogeschool voor Decoratieve Kunsten in Straatsburg studeerde ze scenografie en kostuumontwerp. Sinds 2006 woont ze in Brussel. Haar werk was al tijdens verschillende voorstellingen in de hoofdstad te zien: ‘Et avec sa queue il frappe’ van David Strosberg in Les Tanneurs en ‘Quarante-et-un’ van Transquinquennal in Varia, om er maar twee te noemen. In La Bellone weet Marie Szersnovicz ons te verrassen. Haar opdracht: het uitzicht van de binnenplaats van La Bellone veranderen met een werk in situ. Te ontdekken tijdens de kerstvakantie, van 17 december tot 9 januari, van maandag tot zaterdag. Gratis.

Kerstfestival in het theater

De 34ste editie van het kerstfestival in het theater, georganiseerd door de “Chambre de Théâtre pour l’Enfance et la Jeunesse“, strijkt neer op tien verschillende locaties in Brussel. Het festival richt zich tot jonge en oudere kinderen van ‘1 tot 100 jaar’ die theater in een kerstsfeer willen beleven. Poppenspel, voorwerpen, teksten, schaduwen, muziek, dans en voorleessessies door uiteenlopende gezelschappen staan op het programma. Uiteraard kan u ook in “La montagne magique” terecht, waar voorstellingen voor kinderen vanaf 3 jaar doorgaan op 26, 28, 29 en 30 december. U kan Kerstmis met het gezin vieren in het theater bij Les Tanneurs op 26 en 27 december. Tickets: € 7,5 (met kortingen).

Kerstkoren

Dit jaar verzorgt het Brusselse Equinox koor het kerstconcert van de Stad Brussel en ‘Kerstmis in de Stad’. Dat gaat door op 18 december tussen 17 en 18 uur. In het leven geroepen door pianiste Maria Joao Pires in samenwerking met de Muziekkapel Koningin Elisabeth, draait het Equinox project rond de oprichting en de uitbouw van multiculturele koren over de hele wereld. Zo wordt artistieke uitmuntendheid gedeeld met een publiek dat daartoe gewoonlijk geen toegang krijgt. Muziekbeleving wordt geïntroduceerd in milieus waar a priori niet alle omstandigheden bijdragen tot een verdere ontwikkeling daarvan. Het Equinox koor uit Brussel ging in 2012 van start in de Marollen. Vandaag brengt het wekelijks kansarme kinderen samen om te zingen en muziek te maken. Afgelopen zomer werkte het koor al met pianiste Mario Joao Pires samen in het kader van het Classissimo Festival. Daar brachten de kinderen traditionele en populaire deuntjes uit de hele wereld.