De variabele geografie van Brussel

In samenwerking met het CIFAS (het Internationaal Opleidingscentrum voor Podiumkunsten) en het Huis van de Creatie, werkten de inwoners van Neder-Over-Heembeek en Laken twee “subjectieve kaarten” uit van hun stad Brussel. Die worden op 26 juni achtereenvolgens onthuld in het Cultureel Centrum van Neder-Over-Heembeek en in het Huis van de Creatie. Het initiatief kreeg de steun van de Schepen van Cultuur.

Sinds 2008 leidt documentairemaakster en psychologe Catherine Jourdan workshops rond subjectieve geografie. Tijdens gesprekken en debatten worden inwoners uitgenodigd om hun visie op hun stad op een bepaald moment op een kaart vast te leggen. Die zogenaamd subjectieve kaarten zijn gebaseerd op hun indrukken, herinneringen, al dan niet intieme verhalen, overtuigingen, dagelijks leven en dromen. Twaalf Europese steden verleenden hun medewerking: Nantes, Rennes, Luxemburg en Charleroi, om er maar een paar te noemen. De Schepen van Cultuur moedigt participatieve projecten aan en wil kunstenaars en inwoners dichter bij elkaar brengen. Precies daarom liep het project ook in de Stad Brussel.

De workshops in Neder-Over-Heembeek vonden plaats in Ferme Nos Pilifs. Die in Laken gingen door in het vroegere station van Laken. De kaarten, die met de hulp van graficus Pierre Cahurel werden uitgewerkt, worden op 26 juni onthuld tijdens twee gratis tentoonstellingen waarop iedereen welkom is: in het Cultureel Centrum van Neder-Over-Heembeek om 12 uur, en in het Huis van de Creatie om 15 uur. Kom ze ontdekken!

De subjectieve kaart van Laken werd gemaakt in het kader van het project Cultuur voor iedereen van het Huis van de Creatie, met de steun van het Duurzaam Wijkcontract Bockstael. De tentoonstelling Chant des Pistes wordt diezelfde dag om 14.30 uur geopend. Ze toont de verhalen, beelden, tekeningen en collages die twee jaar lang tijdens de gezamenlijke analyse van het grondgebied door verenigingen en inwoners werden verzameld. Het project nodigde iedereen uit om stil te staan bij de dagelijkse uitdagingen van het leven in de wijk, de stad en het gewest. Op die manier kan het Cultureel Centrum haar cultureel aanbod zo dicht mogelijk bij die realiteit laten aansluiten.