50 tinten wit

De maand juni is in schoonheid gestart met een nieuwe tentoonstelling in het Museum voor het Kostuum en de Kant: “Just Married. Een geschiedenis van het huwelijk”. Onder die slogan pakt het museum uit met een tentoonstelling rond de geschiedenis van de bruidsmode, van het einde van de 18de eeuw tot nu. Meteen wordt een evolutie van het huwelijk doorheen de tijd geschetst. Te ontdekken tot 16 april 2017.

Ieder jaar vindt het Museum voor het Kostuum en de Kant een originele invalshoek om haar collecties te tonen en pareltjes te onthullen. Na de volumineuze crinoline, blijven jurken centraal staan in Just Married. Twee eeuwen bruidsjurken en accessoires laten zien hoe het huwelijk als instituut, het statuut van de vrouw, de verhoudingen tussen de echtgenoten, de zeden, de gewoonten, de wetten en de maatschappij in het algemeen evolueerden.

De getoonde modellen zijn voornamelijk afkomstig uit de collecties van het museum. Jurken genaaid door illustere onbekenden worden getoond naast modellen van grote couturiers als: Natan, Pierre Balmain, Gérald Watelet en Anne Demeulemeester. Blikvanger: een creatie van Yves Saint Laurent die onlangs werd aangekocht. Voor de gelegenheid kreeg het museum ook twee uitzonderlijke bruidsjurken in bruikleen: die van Julie Taton (waarin ze in 2014 op het Stadhuis trouwde) en een feeëriek ontwerp van Jean-Paul Gaultier uit 2010. Die couturier was tijdens de Pride van vorig jaar in Brussel te gast. Toen kwam hij ook de collecties van het museum bewonderen. Hij raakte gecharmeerd en beloofde toen een van zijn beroemde en spectaculaire bruidsjurken uit te lenen. Die is tijdens de tentoonstelling te zien! De jurken, aangevuld met enkele pakken van bruidegommen, gaan een dialoog aan met voorwerpen, documenten en getuigenissen die o.a. door BNA-BBOT werden verzameld.

Als aanvulling op een bezoek aan de tentoonstelling verscheen de nieuwe Historia Bruxellae door Gonzague Pluvinage onder de titel Sex in the city, oorden van plezier in Brussel van de 19de eeuw tot de seksuele revolutie (€ 9,50).

De nieuwe Leçon de mode rond Just Married gaat op januari 2017 om 19.30 uur door in het stadhuis. Aansluitend wordt een rondleiding doorheen de tentoonstelling georganiseerd. De Leçons de mode zijn een origineel concept, in 2013 gelanceerd in samenwerking met MAD. Ze verankeren het museum nóg meer in de modeactualiteit en zetten de deur open voor nieuwe doelgroepen.

Die verankering in de hedendaagse mode blijkt tevens uit de tentoonstellingen in de Textile Box, een experimentele ruimte in het museum. De volgende op de agenda: Voorname melancholie toont het werk van Olivier Reman (BE), die textielobjecten en foto’s tot Vlaamse schilderkunst omvormt. Die heeft altijd gefungeerd als een onuitputtelijke bron van inspiratie en blijft alom tegenwoordig in zijn zoektocht rond textiel en mode. Hij geeft textielobjecten graag een nieuwe functie: paktouw wordt een stad of een koningskroon. Kerstballen worden edelstenen. Te zien tussen 16 juni en 18 september 2016.

Tot 16/04/2017
Van dinsdag tot zondag
Van 10 tot 17 uur
Kinderparcours en workshops (vanaf 7 jaar).
Gratis op elke eerste zondag van de maand. Op sommige zondagen zijn er extra activiteiten.
€ 8 of met korting

Museum voor het Kostuum en de Kant
Violetstraat 12
1000 Brussel

Gerelateerde Artikels