Hedendaagse ontwerpers in het Museum voor het Kostuum en de Kant

Op 29 april hadden we de eer om Jean-Paul Gaultier – die in Brussel was voor de lancering van de Pride – te verwelkomen in het Museum voor het Kostuum en de Kant, waar de opbouw van de nieuwe tentoonstelling op volle toeren draaide (Crinolines & Cie, de bourgeoisie in vol ornaat, 1850-1890 ging van start op 28 mei). Hij bezocht samen met het museumteam de tentoonstellingsruimten en ontdekte enkele uitzonderlijke stukken die bewaard worden in de reserves. Hij was ook onder de indruk van de geselecteerde kanten en crinolines en was bijzonder enthousiast over de gepresenteerde modellen. Later op de avond overhandigde Jean-Paul Gaultier het nieuwe kostuum van Manneken-Pis, een eigen creatie.

montage

Het Museum stelt zich steeds meer open voor hedendaagse ontwerpers. Dat gebeurt onder andere door de “Leçons de Mode” die het museum samen met MAD BRUSSELS  organiseert. We hadden het er al over in onze Newsletter van maart. Maar ook het aankoopbeleid van het museum draagt hiertoe bij, met de beslissing om vijf hedendaagse stukken per jaar aan te schaffen, ook in samenwerking met MAD BRUSSELS.

Het Museum heeft bovendien een eigen ruimte ingericht die de hedendaagse textielcreatie belicht: de Textile Box. De Textile Box, ondergebracht in het Museum, is een laboratorium dat elk jaar twee Belgische of in België verblijvende kunstenaars selecteert via een projectoproep (Newsletter van december/januari). De eerste tentoonstelling van 2015, getiteld “En ik borduurde voort…”, gaat van start op 18 juni en is volledig gewijd aan de Brusselse kunstenares Elisabeth Horth. Deze artieste naait en borduurt al sinds haar tienerjaren, elk moment van haar leven. Ze maakt hierbij gebruik van alledaagse voorwerpen. Ze vereeuwigt haar dagelijks leven met naald en draad, zoals anderen foto’s maken.

textile-boxµ

van 18/06 tot 13/09.
Van dinsdag tot zondag, van 10u tot 17u
€ 4 (gratis < 6 jaar, en < 18 jaar in het weekend)
Violetstraat 12
1000 Brussel
Meer info

 

Gerelateerde Artikels