“Islam, dit is ook onze geschiedenis!” in het voormalig Vanderborghtgebouw

In de voormalige Vanderborghtgebouwen loopt vanaf 15 september de tentoonstelling ‘Islam, dit is ook onze geschiedenis!’. In deze nieuwsbrief geven we 5 x 2 tickets weg. De uitzonderlijke ruimte van 6.000 m² wordt door de schepen van Cultuur beheerd. Sinds 2014 vinden er tal van kwalitatieve evenementen, activiteiten, beurzen en tentoonstellingen plaats.

‘Islam, dit is ook onze geschiedenis!’ buigt zich over de banden tussen Europa en de Islam, een godsdienst die al meer dan 13 eeuwen op het continent vertegenwoordigd is. In tegenstelling tot wat velen denken, dateert de aanwezigheid van moslims in Europa niet van gisteren. Europa is zo oud als de Islam zelf, en de Europese en Islamitische beschavingen hebben gemeenschappelijke intellectuele en spirituele wortels.

De tentoonstelling brengt die gedeelde (soms sombere, soms luchtige) geschiedenis in beeld en toont de kruisbestuiving. Het parcours loopt langs het erfgoed van de Arabieren en Ottomanen via het koloniaal verleden naar Europa en de huidige Islamieten. En dat aan de hand van oude en hedendaagse kunstwerken, gebruiksvoorwerpen, multimedia, decorstukken, muziek en installaties. De reizende tentoonstelling werd eind juni al op kleine schaal vertoond in Sarajevo, de enige stad die de Ottomanen in Europa stichtten, hét symbool van de ontmoeting tussen beschavingen. Binnenkort is ze in vol ornaat te zien in Brussel, de hoofdstad van Europa en een smeltkroes van diversiteit. De expo past trouwens in het themajaar ‘mixity’ van Visit.Brussels.

De tentoonstelling neemt bezit van het gelijkvloers en de eerste verdieping van het voormalig Vanderborghtgebouw (Schildknaapstraat 50). Daar werden al eerder grootschalige tentoonstellingen georganiseerd. Denken we maar aan de Belgisch-Amerikaanse expo ‘Painting After Post-Modernism’, de Belgisch-Italiaanse expo ‘I BELGI. Barbari e Poeti’, de New Yorkse kunstbeurs ‘The Independent’ en de twee edities van de tentoonstelling ‘Strokar’ rond Belgische street art. Ook alle edities van de gemeentelijke groepstentoonstelling ‘Carte de Visite | ARTopeNKUNST’ vonden er onderdak. De schepen van Cultuur leent de ruimte ook uit aan andere culturele spelers, voor repetities of residenties. In de loop van drie jaar mocht de ruimte honderden kunstenaars en duizenden bezoekers verwelkomen. Daarbij ging de aandacht steeds uit naar kwalitatieve en toegankelijke projecten rond hedendaagse kunst. Deze brandend actuele tentoonstelling laat ons die actualiteit met andere ogen bekijken. Precies daarom is de schepen van Cultuur zo blij ze in Brussel te mogen ontvangen.

5 x 2 gratis tickets voor deze tentoonstelling staan op het spel! Waag uw kans en stuur vóór 10 september om middernacht een mailtje naar newsletter.culture@brucity.be. Vermeld zeker al uw contactgegevens

Islam, dit is ook onze geschiedenis!
Van maandag tot vrijdag, tussen 9.30 en 17.30 uur
Tijdens het weekend, op feestdagen en tijdens Belgische
schoolvakanties: tussen 10.00 en 18.00 uur
€ 13,50 of met korting
Meer info

 

 

(c) Tempora 2017 – Yves Fonck

Gerelateerde Artikels