Insifon, poppentheaterfestival in Laken

Op 8 en 9 augustus wordt het Groentheater in het Ossegempark ingepalmd door Insifon, voor een weekend vol betovering voor het hele gezin. Dit poppentheaterfestival wordt georganiseerd door het Théâtre Royal Les Cœurs de Bois, in samenwerking met het schepenambt van Cultuur, en brengt een weekend lang Belgische en Franse poppentheaters samen.

Deze hele zomer lang brengt de stad een ode aan het marionettentheater, dat in Brussel een lange traditie kent. Klein en groot kunnen in de parken genieten van meeslepende en betoverende voorstellingen. Al 13 edities lang wordt in het hartje van de stad Guignolet dans le Parc opgevoerd. Om het cultuuraanbod te spreiden, organiseert het schepenambt van Cultuur sinds drie jaar in Laken het festival Insifon, in samenwerking met het Théâtre Royal “Les Cœurs de Bois”. Dit festival is gebundeld in een weekend. Tijdens dat weekend vindt Guignolet dans le Parc niet plaats om het publiek van het centrum uit te nodigen om mee te doen met de festiviteiten in het Ossegempark.

In het prachtige natuurlijk kader van het Groentheater biedt Insifon een rijk programma voor gezinnen. Het festival brengt Belgische en Franse theatergezelschappen samen en biedt verschillende voorstellingen, waarvan sommige mobiel. De gezelschappen nemen de vijf voorstellingsruimtes in die in het park geïnstalleerd zijn. De poppenspelers zullen gebruikmaken van diverse vertel- en poppenspeltechnieken en stijlen, passend bij de intieme sfeer van het park.

Te bekijken op verschillende tijdstippen tijdens het weekend:

De voorstelling zonder woorden “Alchémia” door Buguel Noz: de jongste creatie van dit Luiks marionettentheater. In een nieuw universum bevolkt met marionetten van glas en stof, voert dit mysterieuze verhaal ons mee achter de schermen van een alchemist die op het punt staat zijn laatste en schitterende creatie te onthullen…Voor jong en oud.

De voorstelling zonder woorden “Poésie du feu et de la Terre” door Buguel Noz: deze poëtische verhalen voor marionetten zijn tedere en intense voorstellingen die iedereen zullen verrukken en verbazen. Muziek, dans en marionetten, deze voorstelling heeft alles voor een moment van pure betovering.Voor jong en oud.

De voorstelling voor volwassenen en jongeren “Fantine” of het schuldig verlangen volgens Victor Hugo door de Fabrique des Arts d’à Côté: laat je meeslepen door deze tragische vertelling die zich buiten de tijd afspeelt… Fantine, een naam die al net zo vertrouwd is als die van Cosette, maar wie herinnert zich haar echt? Waar staat ze vandaag de dag voor? Dat wordt ons getoond door twee toneelspelers die met hun onrustbarend spel de vergeten figuur van deze mater dolorosa weer tot leven brengen.Vanaf 12 jaar.

De voorstelling “Les Nicolas” van het Théâtre des Gros Nez: wanneer je “P’tit père Nicolas” wordt genoemd en de buren smalend op je neerkijken, wat doe je dan? Je zet je nieuwe hoed op en laat je uitnodigen voor een diner met de koning. Maar hoe kun je worden uitgenodigd door de koning? Daar begint het hele verhaal en de list… Vanaf 6 jaar.

De voorstelling “Les Toits de Paris” door het Kabaret de Poche: Montmartre, Parijs… Ontdek een miniatuurtheater met een publiek in boetseerklei, gordijnen, verlichting en een feeërieke sfeer. Dit is een van die piepkleine theaters die het hart veroveren: een beetje maf, met een vleug emoties, een greintje dromen, een snuifje betovering, wat geknutsel en dat alles aan de kook gebracht. Voor jong en oud.

Workshop “Tête à Tête” van Théâtre Pivoine: tijdens de workshop beeldhouwt de kunstenaar uit schuimblokken marionettenkoppen van honden, paarden, konijnen, katten, apen… Je hoeft ze alleen nog te beschilderen en dan kun je trots je creatie mee naar huis nemen. Vanaf 3 jaar. De hele namiddag.

Mobiele voorstelling “The Horsemen” door de Goulus: de in Australië gecreëerde voorstelling “The Horsemen” is een combinatie van performance en komische en visuele effecten. Drie beroemde Franse ruiters geven een demonstratie dressuur, met het oog op de volgende Olympische Spelen. Ondanks een paar haperingen bewaren ze onverstoorbaar hun “French attitude”… Voor jong en oud, in het Engels. Wandelt rond tussen 14u en 18u.

De voorstelling “Maritime” door Les Petits Délices: vastgeroest in de sleur van het dagblad en het getik van de wekker, is een vrouwtje al lang vergeten te ademen… Tot op een dag onverwacht een vis in haar theepot in het midden van haar salon belandt en haar smeekt om hem terug naar zee te brengen… Ze stopt een kaart onder haar arm, bindt de bagage vast op het autodak en zet de vis stevig vast op een autostoel en gaat op pad! Richting: de oceaan! Trossen los en koers naar zee! Vanaf 3 jaar.

Het volledige programma en de uren van alle voorstellingen op zaterdag en zondag vind je op www.insifon.be. Vergeet ook niet dat momenteel het poppentheaterfestival Guignolet dans le Parc plaatsvindt in het Warandepark, elke week om 15u30, van woensdag tot zondag (behalve tijdens het weekend van Insifon), tot 30 augustus. Je kon hier al meer over lezen in de nieuwsbrief van mei. Meer informatie hier.
Van 8 tot 9/08
Groentheater
Ossegempark – 1020 (Laken)
Gratis
Meer info

Gerelateerde Artikels