Brussel, hedendaagse kunststad

Op 20 april openen twee onconventionele hedendaagse kunstbeurzen hun deuren gelijktijdig met “Art Brussels” : “Independent Brussels” en “OFF COURSE Young Contemporary Art Fair”. Ze stellen een andere manier van doen en kijken voor en schudden de klassieke codes van de kunstbeurs zodoende grondig door elkaar.

Van New York tot in Brussel

Het concept “Independent” komt rechtstreeks uit New York overwaaien, waar het in 2010 is ontstaan, en vindt elk jaar in maart plaats naar aanleiding van de “New-York Art Fair Week”. Dit jaar strijkt “Independent” neer in Brussel in de voormalige Vanderborght-magazijnen. “Independent” is een dynamisch platform dat de gebruikelijke commerciële inrichting van de beurzen overstijgt. Ze brengt exposanten samen die verlangen naar een andere ervaring van de hedendaagse kunst. Van 20 tot 23 april tonen meer dan 60 internationale galerijen en instellingen (uit 30 verschillende steden) ons hun visie hierop. Het gaat onder meer om: Gladstone Gallery, New York/Brussel – Air de Paris, Parijs – Christian Andersen, Kopenhagen – Andrehn-Schiptjenko, Stockholm – The Approach, Londen – Jeanrochdard, Parijs/Brussel – Isabella Bortolozzi Galerie, Berlijn – C L E A R I N G, New York/Brussels en vele andere. Independent Brussels zal de dialoog aangaan met de Stad Brussel, haar galerijen, kunstenaars en talrijke verzamelaars.

Jongeren in actie!

Sinds twee jaar zet “OFF COURSE” jonge talenten in de kijker. Dit jaar wordt deze trend bevestigd en wordt de beurs omgedoopt tot “OFF COURSE Young Contemporary Art”. Voor deze 5e editie neemt de beurs haar intrek in het Dynastie-gebouw op de Kunstberg. Een tiental stands zullen de projecten van pas afgestudeerde jongeren van Belgische en buitenlandse kunstscholen tonen. Een vijftiental stands zullen worden ingenomen door galerijen die een project zullen voorstellen dat de dialoog tussen jonge (minder dan 40 jaar) en meer ervaren kunstenaars verdedigt. Ontdek binnenkort de lijst van de exposanten op www.offcourseartfair.com. Ook studenten zullen worden betrokken bij de organisatie van de beurs en onder meer rondleidingen geven.

Independent Brussels
20 > 23/04
20/04: vernissage, van 16 tot 20 uur
21/04: van 14 tot 19 uur
22 en 23/04: van 12 tot 19 uur
Schildknaapstraat 50
1000 Brussel
Meer informatie: http://independenthq.com/2016/brussels/

OFF COURSE YOUNG CONTEMPORARY ART
21 > 24/04
20/04: vernissage, van 18 tot 22 uur
Van 21/04 tot 24/04: 11 tot 19 uur
Dynastie, Kunstberg 5
1000 Brussel
Meer informatie: www.offcourseartfair.com

 

Gerelateerde Artikels