In de intimiteit van collecties voor hedendaagse kunst

Met de nieuwe tentoonstelling Private Choices, nodigt de CENTRALE bezoekers vanaf 9 november uit om Brusselse privécollecties van hedendaagse kunst te komen ontdekken.  Vijftien verzamelaars (onder wie een aantal echtparen) onthullen eenmalig het mysterie van hun passie. Voor die gelegenheid worden 200 uitzonderlijke werken aan het publiek getoond. 

Sommige verzamelaars zijn professioneel op de kunstmarkt actief. Anderen verzamelen voor hun plezier. Sommigen leven tussen hun werken, anderen slaan ze op. Ongeacht de reden voor de aankoop, overheerst de passie altijd. Verzamelaars willen door kunst geprikkeld of geraakt worden. Ze zijn voortdurend op zoek naar nieuwe ontdekkingen en engageren zich (vaak voor de rest van hun leven) dagelijks ten voordele van kunstenaars en galerijen. Ze gaan risico’s niet uit de weg en mikken op jong talent. Ze spelen een doorslaggevende rol. Brussel en België staan bekend om de aanwezigheid van verzamelaars. Die laatsten dragen bij tot het imago van Brussel als stad voor hedendaagse kunst.

Precies daarom brengt de CENTRALE hulde aan die gepassioneerde mannen en vrouwen. Vijftien invloedrijke verzamelaars tonen zich in alle intimiteit in Private Choices:  Frédéric de Goldschmidt, Walter Vanhaerents, Alain Servais, Veys – Verhaevert, Yolande De Bontridder en een aantal verzamelaars die anoniem willen blijven. En dat aan de hand van zowat 200 werken die ze in de loop der jaren in handen kregen, soms tot afgunst van verschillende musea. Belgische en buitenlandse kunstenaars, aanstormend talent en gevestigde waarden: Stephan Balleux, Vincen Beeckman, Pascal Bernier, Louise Bourgeois, Thierry De Cordier, Jo Delahaut, Wim Delvoye, Dialogist Kantor, Marcel Duchamp, Michel François, René Magritte, Man Ray, Joëlle Tuerlinckx, Cy Twombly,…

Daarnaast zijn er ook interviews te beluisteren. Daarin vertellen ze hoe ze hun eerste werken aankochten en welke relatie ze uitbouwden met het werk, de kunstenaar, de curator of de kunstmarkt. Hun literaire en muzikale voorkeuren maken het plaatje compleet. Op die manier belicht de CENTRALE hedendaagse kunst op een andere manier: aan de hand van collecties en de enthousiaste samenstellers ervan.

Op twee woensdagen per maand (van 14 tot 16 uur) kunnen bezoekers van de CENTRALE bovendien deelnemen aan intergenerationele workshops (vanaf 8 jaar, € 5). Iedere eerste zondag van de maand zijn er om 11.30 uur rondleidingen. Op een aantal woensdagnamiddagen worden er films vertoond in samenwerking met het Centrum voor Kunstfilms. Een drietalige catalogus wordt uitgegeven en verkocht op de tentoonstelling (€ 20).

Tegelijk met die tentoonstelling ontvangt de CENTRALE.box van 9 november tot 7 januari de jonge kunstenares Justine Van Den Driessche, van 25 januari tot 18 maart de kunstenaar Antone Israel (laureaat van de Prix Médiatine- Stad Brussel 2016) en van 29 maart tot 27 mei Sarah Lowie (laureate van de Prix Médiatine – Stad Brussel 2017). Het CENTRALE.lab (Sint-Katelijneplein 16) organiseert op diezelfde data een eerste solotentoonstelling van de Brusselse kunstenaars Laure Cottin Stefanneli, Berten Jaekers en Lola Pertsowksy.

Private Choices
9/11>27/05
Meer info

Gerelateerde Artikels