Belgische kunst, tussen barbarie en poëzie

De voormalige magazijnen Vanderborght verwelkomen van 2 oktober 2015 tot 3 januari 2016 de uitzonderlijke tentoonstelling “I Belgi. Barbari e Poeti”, gewijd aan de Belgische kunst van de XXe en XXIe eeuw. Ze onthult de excentrieke, turbulente, subversieve, onderworpen, innoverende, maar steeds poëtische instelling van de Belgische kunstenaars die hun stempel hebben gedrukt op deze laatste twee eeuwen.

AFFICHE I BELGIDe tentoonstelling werd in mei ingehuldigd in het MACRO, Museo d’Arte Contemporanea di Roma, werd bezocht door meer dan 60.000 mensen en werd lovend onthaald in de pers. “I Belgi. Barbai e Poeti” wordt in Brussel georganiseerd door de vzw Rond-Point des Arts en staat onder de Hoge Bescherming van Zijne Majesteit Koning der Belgen. Ze wordt ondergebracht in de voormalige magazijnen Vanderborght, waarvan de culturele bezitting wordt beheerd door de schepen van Cultuur. Deze tentoonstelling maakt het mogelijk om “de barbaarse, niet te classificeren, brutale, sarcastische, scherpe Belgische kunst te verkennen die echter steeds rijk is aan poëzie, wat eigen is aan deze vrije en onconventionele manier van denken.”

Antonio Nardone, Brusselse galeriehouder en curator van de tentoonstelling, heeft de werken van kunstenaars bijeengebracht die een heuse revolutie hebben teweeggebracht in de Belgische kunst. In het eerste deel vindt u de grote namen van de XXe eeuw terug, zoals James Ensor, René Magritte, Paul Delvaux, Marcel Broodthaers of Constant Permeke. Het tweede deel van de tentoonstelling bestaat uit schilderijen en beeldhouwwerken van hedendaagse kunstenaars, waaronder Jan Fabre, Pascal Bernier, Wim Delvoye, Johan Muyle, Jean-Luc Moerman of Panamarenko, die deze traditie, deze “barbaarse” en “poëtische” benadering voortzetten die eigen is aan de Belgische kunst.

De meeste tentoongestelde werken uit de XXe eeuw zijn afkomstig van privécollecties en dus minder gekend door het grote publiek. De stukken van de XXIe eeuw werden samen met de kunstenaars geselecteerd.

De tentoonstelling is van dinsdag tot zondag open voor het grote publiek en op maandag ook voor scholen. Voor dit evenement werd een didactische en democratische inspanning gedaan, wat de stad Brussel erg op prijs stelt. Voor de tentoonstelling “I Belgi. Barbari e Poeti” werd een boek gemaakt (35 €) die te koop zal worden aangeboden.

Van 2/10 tot 3/01/2016
Van 11u tot 19u
Van dinsdag tot zondag
8€/kortingen

Voormalige magazijnen Vanderborght
Schildknaapstraat 50
1000 Brussel
Meer informatie

Gerelateerde Artikels