HOPLA!, 9e editie!

Het feest van de circuskunsten van Brussel strijkt van 13 tot 19 april neer op het Sint-Katelijneplein, aan Sainctelette, aan Tour & Taxis en in Laken. Groot en klein kunnen zich opnieuw amuseren met een bonte mix van spektakel, animaties en workshops – allemaal gratis – in de open lucht, in een tent of in zaal.

Voorbijgangers, bewoners, amateurs en profs van de circuskunsten, van alle leeftijden, worden van ganser harte uitgenodigd voor de 9e editie van HOPLA!. Dit volledig gratis feest is de geknipte gelegenheid om (opnieuw) kennis te maken met het circus en met de talloze facetten ervan. Circus is een artistieke discipline die sterk in de belangstelling staat. Circus brengt mensen over de generaties heen samen en in beweging. Circus stimuleert nieuwsgierigheid, ontmoetingen en verwondering. Dankzij het circus kunnen mensen zichzelf overstijgen en groeit er meer respect voor elkaar.

In 8 edities tijd is HOPLA! uitgegroeid tot een niet te missen evenement in de Stad Brussel, zowel voor het publiek als voor de circussector zelf. HOPLA! verzamelt op een unieke manier een hele reeks mensen die nauw betrokken zijn bij het circusgebeuren. Mensen uit scholen of opleidingscentra, residenties, professionele gezelschappen, plaatsen waar circuskunsten worden vertoond of festivals. Al die talenten staan garant voor de kwaliteit en diversiteit van HOPLA!. Door een lokale verankering, de betrokkenheid van culturele actoren uit de buurt en de contacten met de plaatselijke bewoners, wordt het gezellige karakter van het grote feest bovendien gegarandeerd. HOPLA! is een ludiek en familiaal moment, maar ook een moment van ontmoetingen, gezamenlijke ervaringen en ontdekkingen.

Om een nog meer divers publiek te kunnen aanspreken, ging HOPLA! aan de hand van zijn minitournee, Bardaf Circus, op zoek naar de dialoog met de inwoners van Laken. 5 dagen lang zullen 8 jonge artiesten van de Circusschool van Brussel in de openbare ruimte een spektakel ten beste geven dat een mengeling biedt van acrobatie, koorddansen, jongleren, handenacrobatie en trapeze. In dezelfde geest en met dezelfde gedrevenheid ging HOPLA! dit jaar, samen met het Maison de la Création, de Ecole de Cirque de Bruxelles, les Nouveaux Disparus en het OCMW van de Stad Brussel, van start met een stageweek voor 80 kinderen (kunstjes met de diabolo, jongleren, clown spelen…).

Er staan ook nog 12 andere spektakels op het programma in zaal (in La Bellone en in Cité Culture), in een tent (aan Tour&Taxis, aan het oude station van Laken) en in de openbare ruimte (achter de Sint-Katelijnekerk, aan het Begijnhof en aan het water van de Vismet). Op het lijstje spektakels vinden we een aantal nieuwe creaties zoals “Petit Frère” van de Cie Carré Curieux/Cirque Viviant!, “Solo Due” van de Cie les Argonautes en “cqfd?”, van het Cirque Barbette. Andere aanraders zijn “Badaboum” van de Cie Gondwana, “Triplette” van de Cie Les P’tits Bras of “Les Volcanics” door de Cie Les Volcanics, “Cabaret” door de Ecole de cirque de Bruxelles, “Kalasa” van de Cie Che Cirque, “Obstinées” van de Cie La Burrasca, la Fanfare du Commando Fête en de Fanfare Kermesz à l’est, “Crache Cœur” van de Cie du Grand Frisson en de voorstelling “carte blanche” van de studenten van de Ecole Supérieure des Arts du Cirque (ESAC).

Mis ook zeker niet het Apéro Funambule van Denis Josselin en zijn koorddansers die u aan het werk kunt zien op 8 m boven het kanaal. En dat geldt ook voor de initiaties van het Circus Zonder Handen, en voor de prachtige performance van de koorddansers van het Europees Centrum voor Koorddansen, boven het water van de Vismet. En voor de “carte blanche” die elk jaar 70 leerlingen van de scholen onder de Fédécirque-koepel te beurt valt.

U kunt het programma gedetailleerd bekijken op http://hopla-cirk.be.

Van 13 tot 19 april
Verschillende uren.
Sint-Katelijne, Sainctelette, Tour & Taxis en Laken.
Gratis
Meer info

hopla

Gerelateerde Artikels