Het circus viert feest met HOPLA!

Vergezel ons voor de 12de editie van HOPLA!, het festival van de circuskunsten van de stad Brussel, van 9 tot 15 april. Voor het tweede jaar op rij geeft HOPLA! u elke dag van de week rendez-vous in een andere wijk en tijdens het weekend in het hart van de stad. Dit evenement is gratis en nodigt iedereen, klein en groot, uit voor een week vol initiaties en voorstellingen in een gemoedelijke sfeer. Belgische en buitenlandse creaties, populaire circusacts en eigentijdse circusdisciplines worden u een week lang voorgesteld in de openbare ruimte of in zalen.

HOPLA! is een initiatief van de dienst cultuur van de stad Brussel en trekt van maandag tot vrijdag de wijken in: op maandag in de Marollen (speelplein Les escargots), dinsdag in de Noordwijk (Maximiliaanpark en Espace Pôle Nord), woensdag in Laken (Willemsplein en Huis van de Creatie), donderdag in de Modelwijk (Hoogplein en Cité Culture) en vrijdag in Neder-Over-Heembeek (Peter Benoitplein). Om 15.30 uur zijn er Belgische voorstellingen voor jong en oud in openlucht. Daarna volgen circusinitiaties in de culturele centra in de buurt. Op bepaalde dagen van de week worden om 20.30 uur in diezelfde culturele centra ook Belgische en buitenlandse voorstellingen gebracht voor een specifieker publiek.

Tijdens het weekend overspoelt het festival de openbare ruimte van het stadscentrum. Op de Vismet, het Sint-Katelijneplein, het Begijnhof en het Marguerite Durassquare wordt een tiental recente creaties voorgesteld, Belgische zowel als buitenlandse. Gezinsvoorstellingen worden afgewisseld met meer intimistische projecten. En er zijn ook circusinitiaties voor de allerkleinsten.

Sedert twee jaar heeft HOPLA! zijn aanwezigheid in de wijken versterkt – vandaag zijn het er zes. Dit is het gevolg van het vaste voornemen van het schepenambt voor cultuur om het initiatief te decentraliseren en zo de bewoners van alle wijken te laten kennismaken met een kwaliteitsvolle cultuur. Daarbij is het ook de bedoeling om een publiek te bereiken dat zich niet meteen naar zalen en culturele evenementen begeeft. De organisatoren willen hen gevarieerde en hoogstaande voorstellingen bieden waarin vertelkunst, performance, magie en precisiewerk hand in hand gaan.

Als krachtenbundelend event nodigt het festival HOPLA! elk jaar tijdens het weekend verschillende actoren uit de circussector uit. Verschillende vrijetijdsscholen – kweekvijvers van het talent van morgen – zijn te zien op de festivalpodia, onder de vleugels van Fédécirque. HOPLA! geeft eveneens carte blanche aan tweedejaarsstudenten van de ESAC (Hogeschool voor Circuskunsten). Dit biedt hen de kans om eerste ervaringen op te doen met performances. Zo steunt de stad Brussel de verdere uitbouw, professionalisering en promotie van de sector van de circuskunsten. In dit kader maakt HOPLA! in 2018 deel uit van focusCIRCUS.brussels, een initiatief van de Federatie Wallonië-Brussel, samen met l’Espace catastrophe, de ESAC en de Hallen van Schaarbeek, een jaar om de vitaliteit van het Brusselse circus te ontdekken.

Gratis – voor sommige voorstellingen is reserveren verplicht.
Meer info

(c) E. Danhier – HOPLA! 2017

Gerelateerde Artikels