HOPLA! slaat zijn tenten op

Van 10 tot 16 april brengt het gratis HOPLA! festival van de Stad Brussel hulde aan de magie van het circus. Dit jaar worden nóg meer voorstellingen en artiesten verwacht, zowel in de openbare ruimte als in de verschillende zalen. In samenwerking met de culturele centra van de Stad, strijkt HOPLA! iedere dag van de week in een andere wijk neer. Het hele weekend is er de gebruikelijke afspraak in de Sint-Katelijnewijk. Iedereen welkom!

Circus is een gezellig familiegebeuren. Het brengt mensen samen en gooit deuren open. Het nodigt iedereen uit om zichzelf te overstijgen en weg te dromen. Het wakkert onze nieuwsgierigheid aan. Om al die redenen organiseert de Stad Brussel al 10 jaar een bijzonder circusfestival. Sinds 2015 worden de activiteiten gedecentraliseerd en is HOPLA! in de verschillende wijken te gast met een rondtrekkende voorstelling in de openbare ruimte. Na het succes van BARDAF, pakt HOPLA! dit jaar uit met een  versterkte programmatie in zes Brusselse wijken, in samenwerking met de culturele centra. Op maandag trekt HOPLA! naar de Marollen en het Cultureel Centrum Bruegel. Op dinsdag naar de Noordwijk en het Sport- en Cultureel Centrum Noordpool. Op woensdag naar Laken en het Huis van de Creatie. Op donderdag naar de Modelwijk en Cité Cultuur en op vrijdag naar Neder-Over-Heembeek en het nieuwe cultureel centrum.

Iedere dag van de week nemen de artiesten om 15 uur bezit van de openbare ruimte met een voorstelling voor iedereen. Om 16.30 uur zakken ze naar het Cultureel Centrum af voor een ontmoetingsmoment, met aansluitend een gratis vieruurtje. Om 20.30 uur is het tijd voor de zaalshow (recente creatie).  Die zal zowel bij leken als kenners in de smaak vallen!  Dit jaar gaat dus niet 1 voorstelling op tournee, maar worden zowel in de namiddag als ’s avonds telkens 5 verschillende shows opgevoerd.

Tijdens het weekend slaat het festival de tenten op in de Sint-Katelijnewijk, op de Vismet, op de Marguerite Duras Square en op het Begijnhofplein. Belgische en internationale creaties – waaronder een aantal premières – worden voorgesteld door artiesten uit België, Frankrijk, Spanje en Finland. Vorig jaar werden sommige voorstellingen twee keer hernomen, maar dit jaar is de programmatie elke dag anders.  Tijdens het hele weekend kunnen de allerjongsten trouwens ook deelnemen aan circusinitiaties. Op zaterdagavond verwelkomt HOPLA! het Brussels duo Nasty Candy & Coco Lipstick. Het festival wordt op zondag in schoonheid afgesloten met het tijdelijk project ‘Points de Vue’: een wandeling met drie performances doorheen de Sint-Katelijnewijk.

HOPLA! bundelt dit jaar zowat 21 artistieke projecten, waaronder 16 in de openbare ruimte. Vier daarvan zijn nieuwe creaties, en 3 daarvan zijn van Belgische makelij (REVERSO door de Habea Corpus Compagnie, Hircus door de Cie des Chaussons Rouges en Clinamen van de KaléïdoscopiK Cie). Er lopen ook 7 internationale projecten: Chute ! van Collectif Porte 27 (FR), La théorie de l’esprit van de Cie Jonas Leclère (BE & FR), Trashpeze van Wise Fools (FIN), Ningunapalabra door Jose & Dani (SP), CRI door de Kiaï Cie (FR), Miss Dolly door Marcel et ses drôles de Femmes (FR) en – in avant-première – Laisse ! van de Modo Grosso Cie (FR & IT). Het gaat om voor iedereen toegankelijke (gezins)voorstellingen én indrukwekkende artistieke hoogstandjes. Naast die getalenteerde professionele artiesten, geeft HOPLA! ook carte blanche aan meer dan 50 jonge circustalenten, in samenwerking met Fédécirque & Zonder Handen en de Hogeschool voor Circuskunsten (ESAC). Via dit unieke festival wil de Stad Brussel circuskunsten – die volop in de lift zitten – een duwtje in de rug geven.

Voor sommige voorstellingen is reserveren verplicht.

Meer info

 

Gerelateerde Artikels