Brussel en haar verhalen

Kent u de publicaties van de musea en het Stadsarchief van Brussel? Ze dompelen ons onder in de bekende en minder bekende geschiedenis van onze stad. Deze maand stellen we twee nieuwigheden voor: een ‘gedurfd’ boek en een wereldwijde verspreiding.

Ontdek het nieuwe nummer van de collectie uitgegeven door het Museum van de Stad Brussel,‘Historia Bruxellae’, getiteld ‘Sex in the City, de plaatsen van plezier in Brussel vanaf de 19de eeuw tot de seksuele revolutie‘. Dit boek beschrijft de geschiedenis van de soms onvermoede plaatsen van prostitutie, sex en plezier in Brussel: bordelen, pubs, straten, parken en tuinen, sauna’s, seksshops, bioscopen en andere ongewone plaatsen. Het onthult de buitenechtelijke zijsprongen van het heteroseksuele normatieve schema. Deze normen werden flink dooreengeschud tijdens de seksuele revolutie van de jaren 1960-1970, waar de alom bekende slogan “onbelemmerd genieten” als lijfspreuk gold. ‘Sex in the City’ verschijnt naar aanleiding van de nieuwe tentoonstelling ‘Just Married. De geschiedenis van het huwelijk‘ dat op 2 juni van start gaat in het Museum voor het Kostuum en de Kant. De auteur, Gonzague Pluvinage, geeft hierover een lezing op 26 mei om 19u30 in het Museum van de Stad Brussel, in het kader van de ‘Jeudis de l’Histoire’.

Deze verzameling van 19 kleine boeken aan kleine prijzen (€ 9,50) gaat in op de meest uiteenlopende historische thema’s, met een speciale focus op het dagelijks leven in Brussel, van de Middeleeuwen tot de 20steeeuw: Manneken-Pis, de Ommegang, de Brusselse wandtapijten, maar ook de tafelkunst, de politie, de badcultuur of zelfs de openbare toiletten. Elk boek illustreert op originele en didactische wijze en met tal van reproducties de meest eclectische facetten van het enorme erfgoed van de Brusselse archieven en musea.

U kunt uw kennis verder verdiepen met de ‘Cahiers bruxellois’, een tijdschrift over de stadsgeschiedenis dat originele wetenschappelijke studies bevat over de geschiedenis van Brussel en de stadsgeschiedenis in het algemeen. Het tijdschrift bevat artikels over specifieke onderwerpen, verslagen van studiedagen en resultaten van meer specifieke onderzoeken. Sinds enkele maanden worden de bundels ook gepubliceerd op het wetenschappelijk e-platform ‘Cairn‘. In de toekomst zal dat platform ook de monografieën Studia en de bronpublicaties Fontes van de Stad verspreiden. Het laatste nummer is gewijd aan het Brussels onderwijs en de pedagogische ervaringen die vorm hebben gegeven aan het onderwijs in de hoofdstad. De bundel die in 2014 is verschenen, biedt een uniek vergelijkend panorama van het stadsleven tijdens de Eerste Wereldoorlog (Europa, Amerika en Afrika). Het doel van dit online platform is om een internationaal publiek te oogsten: onderzoekers en geschiedenisliefhebbers uit de hele wereld kunnen vanaf nu gratis studies raadplegen dankzij de financiële steun van de Stad Brussel. In minder dan zes maanden heeft de website de kaap van 15.000 bezoekers gerond!

 

Gerelateerde Artikels