Het Street Art Parcours in één muisklik: parcoursstreetart.brussels

Een gloednieuwe website geeft voortaan een globaal beeld van het Street Art Parcours in de Stad Brussel. Slechts één adres: parcoursstreetart.brussels. Alle Street Art projecten die door de schepen van Cultuur werden opgestart, zijn er terug te vinden (bestellingen, projectoproepen, wild cards en muren voor vrije expressie). Ook de werken die spontaan op de muren van de hoofdstad verschenen, worden opgelijst. Het gaat om een heus repertorium dat vandaag een honderdtal kunstwerken opsomt en beschrijft. Deze tool gidst bezoekers door Brussel in functie van hun voorkeuren op het vlak van Street Art én houdt hen op de hoogte van nieuwe realisaties.

Brussel heeft een bekend stripparcours, maar bouwt met het Street Art Parcours evenzeer een reputatie uit. In de afgelopen jaren trachtte de schepen van Cultuur op de muren van de stad extra plaats te maken voor Street Art. In navolging van andere Europese hoofdsteden wil Brussel die kunstvorm alle eer aandoen. Op minder dan 4 jaar tijd ontstonden er in alle uithoeken van de stad allerlei projecten waaraan, naast de Brusselse en Belgische talenten, ook steeds meer buitenlandse artiesten meewerken. Kom o.a. het werk ontdekken van: Shake, Defo, H.M.I, Steve Locatelli, Parole en Eyes-B uit België. Op internationaal niveau: Elian, Kashink, Gola Hundun, Sainer en Atlas. Momenteel werden een dertigtal projecten uitgewerkt. Sommige omvatten meerdere werken, zoals de wandelingen langs realisaties van Oak Oak en Isaac Cordal. Die Street Art kwam er via verschillende kanalen: projectoproepen, bestellingen, wild cards, samenwerkingen met organisatoren (de Kosmopolite Art Tour van Farm Prod, het Détours Festival, Interfaces van Urbana, de Naamsestraat met Propaganza,…). En niet te vergeten: M.U.R Brussels en de muren voor vrije expressie. Na een oproep aan eigenaars werd trouwens duidelijker welke muren mogelijk beschikbaar zijn voor nieuwe projecten. Het gaat niet alleen om privé-eigenaars. Street Art duikt is ook steeds vaker te bewonderen op openbare gebouwen. Denk maar aan het Instituut Anneessens-Funck, de Franstalige Université libre de Bruxelles, het ACV en binnenkort het Portalis-gebouw waar het Parket van de Procureur des Konings huist.

Op de website worden de bestaande werken op een kaart van de stad getoond. Zo kunnen geïnteresseerden hun eigen Street Art wandeling uitstippelen aan de hand van de fresco’s, de kunstenaar(s), de wijk(en) en de duur van hun keuze.

Het gaat om een reactieve site die gebruik maakt van populaire apps voor geolocatie om bezoekers doorheen de stad te loodsen in functie van het gekozen vervoermiddel: te voet, per fiets, met de auto of met het openbaar vervoer.

De tool is zowel bedoeld voor de liefhebbers van de kunstvorm als voor de artiesten. Op de site zullen geregeld nieuwtjes rond Street Art in Brussel verschijnen. Onder de nieuwe realisaties die op de website worden vermeld: de nieuwe fresco van Brusselaar Oli-B in de wijk van de Squares (onthuld op 24 oktober 2017). Ook nieuw: het werk van de Zweed Kim Demane in de Albertstraat in Laken. Worden verwacht: de muurschilderingen van Kool Koor en Ammar en een grootschalige projectoproep.

Meer info

Gerelateerde Artikels