Een festival helemaal in het teken van de gitaar!

Liefhebbers van klassiek gitaar moeten van 24 tot 28 april in de Espace Magh zijn voor de 4e editie van de Brussels International Guitar Festival & Competition. 5 dagen lang staat de gitaar centraal rond het thema “traditie en moderniteit”, met een zeer uitgebreid repertoire: klassieke muziek, barok, romantiek, latino, jazz en hedendaagse muziek.

Dit is nu het 4e jaar dat het Brussels International Guitar Festival internationaal befaamde gitaristen over de vloer krijgt en ons ook laat kennismaken met opkomend talent. Sommige artiesten komen voor het eerst naar Brussel afgezakt.

Dit jaar komen ze uit België, Canada, Portugal, Zwitserland, Griekenland, Frankrijk, Cuba en Italië. Er staan 11 concerten op de affiche: Thierry Bégin-Lamontagne, het duo Denis-Pierre Gustin en Hugues Navez, Pedro Soares en The Brussels Chamber Choir, Smaro Gregoriadou, het duo Anabel Montesinos en Marco Tamayo, Four Over Music & Friend, Marina Bruno & dotGuitar Quartet, Nicolas Achten, Roland Dyens, het gitaarensemble van het Conservatoire royal de Bruxelles, het duo Nadège Rochat en Rafael Aguirre. Het programma wordt gebracht door gitaristen die solo optreden, of in duo, er is een jazz-trio, een kwartet, een ensemble, er zijn er die begeleid worden door zang, cello, piano, fluit of slagwerk.

Op zaterdag 25 april staat de Brussels National Guitar Competition op het programma, een competitie die in 2013 in het leven werd geroepen naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de geboorte van Nicolas Alfonso. Het was hij die van start ging met de eerste gitaarlessen in de Belgische academies en met de gitaarklas aan het Conservatoire royal de Bruxelles in 1965. 6 finalisten zullen een recital brengen van 15 minuten voor een jury bestaande uit artistieke personaliteiten uit binnen- en buitenland.

7 master classes zullen tijdens het festival door de artiesten worden gegeven. Op zaterdag en zondag staan 2 conferenties op het programma, de eerste over de Spaanse componist Joaquin Turina en de tweede over de Franse virtuoze Ida Presti. Voor het eerst wordt ook een gitaarbouwerssalon geïnstalleerd om het werk te belichten van 12 Belgische en buitenlandse gitaarbouwers.

Een andere nieuwigheid voor 2015, we hebben het er nog over in de agenda Curio City, is dat zondag 26 april om 14 uur een spektakel voor kinderen wordt georganiseerd door het gezelschap Dans les bacs à sables, “Gigi, une drôle de guitare”. Een muzikale reis doorheen de tijdperken en stijlen van de jazz, de blues en de rock. Gigi vertelt de allerkleinsten over zijn ontmoeting met Django Reinhardt, Chuck Berry, John Lennon en Jimi Hendrix.

Het volledige programma vindt u hier.

Van 24 tot 28 april
€ 15/avondvoorstelling
70€/PASS
Kindervoorstelling € 5
Andere activiteiten (salon, conferenties, wedstrijden, master classes) zijn gratis.
Reserveren is niet nodig.
Meer info