Manneken Pis verhuist!

De adembenemende dressing van de beroemdste Brusselaar verlaat het Broodhuis en vindt onderdak in een gloednieuw museum: GARDEROBE MANNEKENPIS. Het museum in de Eikstraat, op een steenworp van de fontein van Manneken Pis, toont meer dan 120 van de mooiste kostuums van het ketje en belicht de unieke folklore errond. Het originele beeldje blijft bewaard in een splinternieuwe zaal van het Broodhuis, waar zijn meeslepende geschiedenis wordt verteld. De officiële opening wordt feestelijk gevierd op zaterdag 4 februari. Iedereen welkom!

Manneken Pis staat in de hele wereld niet alleen bekend om zijn jeugdige naaktheid, maar ook om zijn onvoorstelbare verzameling kostuums.  Hij is het enige profane beeldje ter wereld met een eigen garderobe die vandaag uit meer dan 960 stuks bestaat. En er zijn nóg meer verenigingen en beroemdheden die hem een nieuw pakje willen schenken.  Dat voorrecht wordt niet aan iedereen toegekend. Het college van burgemeester en schepenen van de Stad Brussel én een adviescommissie beslissen erover.  Elke overhandiging van een nieuw kostuum geeft aanleiding tot een folkloristische ceremonie in het Stadhuis, verzorgd door de Orde der Vrienden van Manneken Pis. Manneken Pis is een ernstige zaak!

De vandaag bijzonder levendige traditie om hem kleren aan te trekken, stamt uit de 17de eeuw. Ze werd eeuwenlang verdergezet tijdens grote evenementen en kwam sinds de jaren ’80 in een stroomversnelling terecht.  De oudste verwijzing naar een kostuum dateert uit 1615.  Op een van de acht schilderijen die Denis Van Alsloot van de Ommegang maakte, staat het beeldje in een herdersplunje afgebeeld. Komende zaterdag zal de Ommegang symbolisch een replica van dat eerste bekende kostuum aan de gemeente overhandigen.

Het oudste in de collecties van de stad bewaard gebleven kostuum werd in 1747 door Lodewijk XV geschonken ter compensatie van de diefstal van Manneken Pis door een aantal van zijn in Brussel gelegerde soldaten.  Het gaat om een met goud- en zilverdraad doorstikt kostuum van een edelman in blauwe zijde. Dat is intussen zó fragiel dat het niet meer kan worden tentoongesteld.  In het kader van een kunstwedstrijd werd door het gerenommeerde atelier Prelle uit Lyon een replica geweven, die deel zal uitmaken van de GardeRobe MannekenPis. Kunstenares Isabelle de Borchgrave toonde zich bereid een kopie in papier te maken, die door een gulle mecenas zal worden geschonken.  Het weelderige, akelig realistische resultaat zal in de nieuwe Manneken Pis Zaal van het Broodhuis te bewonderen zijn.

De traditie behoort vandaag tot het Brussels erfgoed. Elk van de 965 bestaande kostuums – van het soberste tot het meest extravagante – wordt in de Musea van de Stad Brussel bewaard. De meest representatieve stukken stonden tot op vandaag op de tweede verdieping van het Broodhuis uitgestald.  De dressing van het ketje werd stilaan te krap en verdiende die hoognodige opwaardering. In 2013 werd dan de idee van een nieuw museum gelanceerd. Dat past in een (in 2015 aangekondigd) grootschalig project om de museumcollecties van de Stad Brussel nieuw leven in te blazen en te valoriseren.  Daardoor worden bezoekers nu verwelkomd op locaties op mensenmaat en in een modernere museumcontext.

IMG_0250

GARDEROBE MANNEKENPIS

De medewerkers van de museums van de Stad en de schepen van Cultuur bogen zich vanaf 2014 over het project en gaven het in recordtempo vorm.  Daarvoor werd een totaalbudget van meer dan 800.000 euro vrijgemaakt. Vandaag opent de GardeRobe MannekenPis zijn deuren. Een representatieve selectie van meer dan 120 kostuums wordt er tentoongesteld rond zeven thema’s: aardrijkskunde, folklore, burgerinitiatieven en goede doelen, beroepen, bekende mensen en personages, sport en ontwerpers. De hele collectie kan – en dat in vijf talen – worden bekeken op schermen in het museum en via het internet.  Voor de gelegenheid werden de mooiste kostuums ook gebundeld in een drietalig boek (€ 25), uitgegeven bij CFC. Via ‘op ware feiten geïnspireerde’ audiofictie worden bezoekers op een poëtische manier binnengeloodst in de wereld vol geluiden van de vroegere kleermaker van het beeldje (in 8 talen).

Tegelijk wordt de zaal van de vroegere dressing in het Broodhuis in een nieuw jasje gestopt.  Ze wordt ingericht als een rariteitenkabinet rond het oorspronkelijke beeldje. Bezoekers ontdekken er de  meest uiteenlopende aspecten van de belangstelling voor het beeldje van 55,5 cm, die door de eeuwen heen alleen maar is gegroeid.  Een heuse reis door de tijd voert de bezoekers terug naar 1451: de datum van de oudste vermelding rond het bestaan van de fontein, die toen daer dmenneken pist (‘daar waar het jongetje plast’) werd genoemd. De fontein werd waarschijnlijk in de 15de eeuw op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat geïnstalleerd. Tot in 1851 voorzag ze de bevolking van drinkwater. Die voorzieningen in de stad groeiden al snel uit tot verzamelplaatsen, waar het sociaal leven tot bloei kwam.

In 1619 besloten de Brusselse overheden tot de heraanleg van de fontein. Ze vertrouwden die opdracht toe aan een de in die tijd beroemde beeldhouwer Hiëronymus Duquesnoy, die een nieuwe Manneken Pis in brons maakte. In 1695 werd Manneken Pis als woordvoerder van de Brusselaars opgevoerd door de auteur van een satirische tekst die de Franse koning Lodewijk XIV hekelde na het bombardement op Brussel. Daaruit bleek voor het eerst hoe beroemd het beeldje intussen was.  De geschiedenis van het beeldje toont trouwens duidelijk aan dat de Brusselaars al lang affectie voor het beeldje koesteren.  Ze herkennen zich in het plassende jongetje en maken hem tot een symbool van hun persoonlijkheid, die ze graag als ‘schalks’ en ‘brutaal’ omschrijven. Telkens hij in een nieuwe outfit wordt gehesen, meet het ketje zich een andere persoonlijkheid aan. Hij is zonder twijfel het evenbeeld van de stad: multicultureel, trots en een tikkeltje dwars.

FullSizeRender (3)

In het Broodhuis

Er werd dan ook een ‘Manneken Pis Route’ uitgestippeld. Die vertrekt op de Grote Markt en loopt langs de fontein tot aan het einde van de Eikstraat . Wie beide museums wil bezoeken, hoeft maar één ticket te kopen. Kom ze komende zaterdag als eerste ontdekken! De festiviteiten gaan om 14 uur van start aan het stadhuis, waar het kostuum van de Ommegang zal worden overhandigd. Vanaf 15.30 uur worden de deuren van de GARDEROBE VAN MANNEKEN PIS feestelijk geopend. Het Broodhuis is de hele dag gratis toegankelijk. Ook de dag daarna is de toegang gratis, in het kader van de Eerste Zondagen van de Maand.

Meer info over de gloednieuwe locatie voor de GARDEROBE VAN MANNEKEN PIS  en over de Musea van de Stad Brussel.

 

 

 

 

 

Gerelateerde Artikels