Happy birthday Atomium!

Het Atomium viert dit jaar zijn 60ste verjaardag. Zoals bekend werd het iconisch bouwwerk in 1958 ingehuldigd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling. Sindsdien is het samen met Manneken-Pis hét symbool van Brussel en België. Om die verjaardag te vieren zoals het hoort ontsluieren het Atomium en het ADAM drie tentoonstellingen onder de algemene titel “GALAXY 58”.

Op 17 april 1958 zwaaien in Brussel de deuren van Expo 58 open. Op de Heizelvlakte is de hele wereldcultuur op één plek samengebracht in meer dan 110 paviljoenen. De wereld staat op de drempel van de “Golden Sixties” en dit evenement is de eerste internationale manifestatie die na de Tweede Wereldoorlog wordt georganiseerd. Vrede en vooruitgang staan centraal op Expo 58, een mijlpaal in de geschiedenis van Brussel. In zes maanden tijd komen meer dan 40 miljoen bezoekers op de tentoonstelling af. Het Atomium, bedacht door André Waterkeyn, is een van de waanzinnige constructies die voor de Expo uit de grond schieten. Aanvankelijk was het niet de bedoeling dat het Atomium zou blijven, maar door zijn populariteit groeide het snel uit tot een belangrijk symbool voor Brussel. Zelfs het afgelopen jaar ontving het nog meer dan anderhalf miljoen bezoekers uit alle werelddelen. In 2018 blaast het Atomium 60 kaarsjes uit en draait het de tijd terug via drie fonkelnieuwe tentoonstellingen waarvoor men maar één combiticket nodig heeft.

“People of 58”, in het Atomium zelf, laat ons herbeleven wat de bezoeker van Expo 58 ervoer en doet dat aan de hand van collectieve en persoonlijke herinneringen waarvoor kon worden geput uit een aantal privé-archieven (foto’s, filmpjes, kostuums, voor het merendeel nooit eerder getoond). De andere twee tentoonstellingen lopen in het ADAM Brussels Design Museum. “Graphic 58” geeft een beeld van de grafische productie in dat jaar, niet alleen de bekende ster van Lucien de Roeck maar ook heel wat andere producties in uiteenlopende genres. Het museum onderzoekt de vormen, kleuren en texturen die het vernieuwend grafisch universum van de Expo 58 typeren. “Podium 58” illustreert hoe de bezoekers in hun zondagse kleren door de lanen van de Wereldtentoonstelling kuieren, te midden van een wereld die volop aan het veranderen is. Deze tentoonstelling kwam tot stand in nauwe samenwerking met het Mode & Kant Museum en maakt gebruik van de uitzonderlijke collecties van de Stad Brussel. Andere modellen in het bezit van het museum worden getoond op de tentoonstelling “People of 58” in het Atomium: de oorspronkelijke pakjes van de hostessen op de Wereldtentoonstelling.

Tijdens dit feestjaar vinden nog meer evenementen plaats, zoals het Vuurwerk in Laken. Deze zomer zal het Atomium ook ’s avonds geopend zijn wanneer er vuurwerk is. Op die manier versterken het Atomium en de Stad Brussel ter gelegenheid van deze verjaardag hun jarenlange banden.

Meer info

 

 

 

Gerelateerde Artikels