Brusselse folklore wordt samen met Korea gevierd

Geen Brusselse cultuur zonder folklore! Die levendige tradities hebben tot op vandaag meer dan één gezicht en meer dan één vertegenwoordiger. Tijdens Folklorissimo besteedt de Stad Brussel er een heel weekend aandacht aan op het meest prestigieuze plein. Heel wat verenigingen en historische of gastronomische genootschappen mogen op de Grote Markt hun knowhow en hun levenskunst tonen. Daarnaast wordt een eregast uitgenodigd om het publiek te laten kennismaken met tradities van elders. Tijdens deze 17de editie is het de beurt aan Zuid-Korea, in samenwerking met het Koreaans Cultureel Centrum in Brussel. Afspraak op 16 en 17 september in het centrum van de stad.

Iedereen kent Manneken Pis, die beroemde ambassadeur van de Brusselse folklore. Hij wordt door gulle schenkers uit de hele wereld flink verwend: ieder jaar krijgt hij tientallen nieuwe kostuums. Onlangs opende de Stad Brussel een gloednieuw museum waarin deze unieke traditie wordt belicht: de GardeRobe Manneken Pis. Het museum ligt op een boogscheut van de fontein, op huisnummer 19 van de Eikstraat. Aan het beeldje wordt tijdens Folklorissimo veel aandacht besteed, maar er is méér!

Lokale folklore, dat zijn ook: de Orde der Vrienden van Manneken Pis, draaiorgels, de Meiboomfanfare, de reuzen van de Poepedroegers, het Groot Koninklijk Serment en van St-Joris der Kruisboogschutters en het Ancien Grand Serment Royal et Noble des Arbalétriers de Notre-Dame au Sablon, de Vrijwilligers van Brussel 1830, Gardevils, het Koninklijk Poppentheater Toone, de Orde van Faro, le Cercle d’Histoire de Bruxelles , de Ommegang, de Noirauds, de Ordre van de Brusselse Moestasje, de Buumdroegers, de Confrérie des Compagnons du Witloof d’Evere, de Confrérie van de Roze Olifant en het Centre Asturiano de Bruselas. Ze krijgen allemaal een kraampje op de Grote Markt en verwachten de bezoekers voor een gezellige babbel. De Koreaanse gasten organiseren kookworkshops en demonstraties dans, zang, muziek en traditionele krijgskunst. Hoogtepunten in het feestprogramma: kruisboogschieten en de overhandiging van een nieuw Koreaans kostuum aan Manneken Pis. De ontmoeting tussen culturen van hier en elders, van gisteren en vandaag vormen de essentie van Brussel.

Precies daarom organiseert de Cultuurdienst al meer dan 15 jaar Folklorissimo! De festiviteiten illustreren het voornemen van de schepen van Cultuur om die tradities in hun diversiteit te bestendigen, en steun te verlenen aan al wie ze luister bijzet.

Meer info

 

Gerelateerde Artikels