Folklore viert feest in Brussel

Tijdens het weekend van 19 en 20 september 2015 verwelkomt de Grote Markt de 15e editie van Folklorissimo. Dit jaar is Bergen – Europese cultuurhoofdstad – eregast tijdens het Feest van de Folklore. Aan de vooravond daarvan, geven historici Roel Jacobs en Louise-Marie Libert op 18 september om 18.30 uur een uitzonderlijke lezing over Brusselse folklore. Plaats van afspraak: het cultureel centrum Rijke Klaren.

Tijdens Folklorissimo vieren heel wat verenigingen en genootschappen, samen u, folklore in al haar gedaanten, van de meest historische tot de meest feestelijke. De animatie wordt onder meer verzorgd door het Koninklijk Poppentheater Toone en zijn marionetten. Ook de weelderige kostuums van de Ommegang kleuren de stad. De Fanfare van de Meyboom en het draaiorgel begeleiden het weekend muzikaal. Op het binnenplein van het Stadhuis worden demonstraties kruisboogschieten gegeven door het Groot Koninklijk Serment en van St-Joris der Kruisboogschutters en het Ancien Grand Serment Royal et Noble des Arbalétriers de Notre-Dame au Sablon. Gastronomische genootschappen laten u proeven van typisch Brusselse lekkernijen.

Ieder jaar nodigt de Stad een gaststad uit om haar knowhow en specialiteiten te delen. Dit jaar is de eregast op Folklorissimo Bergen, Europese cultuurhoofdstad 2015. Deze ontmoeting is een van de talloze uitwisselingsprojecten tussen de Stad en Bergen naar aanleiding van dit bijzondere jaar, waarover later meer. Geheel volgens de traditie, zal ook Manneken Pis van de partij zijn en zich voor de gelegenheid hullen in een gloednieuw pakje, geschonken door onze vrienden uit Bergen: dat van Sint Joris in zijn gevecht tegen de draak tijdens de beroemde Doudou.

Als inleiding op dit feestweekend wordt aan de vooravond van de opening van Folklorissimo om 18.30 uur in Rijke Klaren een lezing gegeven over Brusselse folklore gehouden. De auteur van ‘Sociologie de la bruxellitude – les chochetées’. Louise-Marie Libert, wijdt u in in de geschiedenis van de sociëteiten, genootschappen en verenigingen die de eigenheid van Brussel uitmaken , de zogenaamde ‘chochetés’ : ‘Enerzijds de gastronomische, die trachten producten die langzaam uit het collectief geheugen verdwijnen weer op te waarderen; anderzijds de folkloristische, die herinneren aan de kostuums en de tradities die stilaan verloren dreigen te gaan. Daarnaast ook de erfgenamen van historische of legendarische feiten die vandaag de straten doen opleven tijdens manifestaties die kleine en grote Brusselse anekdotes verbeelden.’ Rond 1900 waren er zó veel dat 3 Brusselaars die elkaar ontmoetten als een sociëteit werden aanzien. De lezing wordt voorafgegaan door een contextualisatie door Brussels historicus Roel Jacobs. (Sociologie de la bruxellitude – ‘Les chochetés’, Louise-Marie Libert, Uitg. 180 °, 240 blz., €17).

Deelnemers aan Folklorissimo 2015

De Confrérie van Kiekefretters, Centro Asturiano de Bruselas, Koninklijk Werk Wiegjes Prinses Paola – Conservatoire Africain, Orde van Faro, Le Cercle d’Histoire de Bruxelles, De Confrérie van de Brusselse wafel, Koninklijk Poppentheater Toone, Ommegang, Orde van de Brusselse Moestasje, Mijole-tornooi, Buumdroegers, La Confrérie des Compagnons du Witloof d’Evere, de Confrérie van de Roze Olifant, Gardevils, Museum van de Stad Brussel, Brusselse kazen, Orde der Vrienden van Manneken Pis, Vrijwilligers van Brussel 1830, Poepedroegers, Groot Koninklijk Serment en van St-Joris der Kruisboogschutters, Ancien Grand Serment Royal et Noble des Arbalétriers de Notre-Dame au Sablon.

Lezing: Sociologie de la bruxellitude – les chocheté.
18/09
Om 18.30 uur
Rijke Klarenstraat 24
1000 Brussel
Reserveren niet noodzakelijk

15de van Folklorissimo
19 > 20/09
Van 11 tot 20 uur
Grote Markt en Manneken Pis
Gratis
Meer info

 

 

Gerelateerde Artikels