Nog meer film…

De filmfestivals in Brussel volgen elkaar snel op en zijn allemaal anders. Deze winter zijn er verschillende gelegenheden om de bioscopen van de hoofdstad op te zoeken. Niet te missen festivals zijn het Festival du Cinéma Méditerranéen, het SYSTEM_D festival, het BE Film Festival en het festival Elles tournent/Dames draaien.

Een duik in de Middellandse Zee

Tot 9 december vindt een nieuwe editie van het Festival du Cinéma Méditerranéen plaats in de Kruidtuin, in BOZAR en, voor het 2e jaar, in Cinéma Aventure. Met meer dan 50 films, talrijke genodigden, ontmoetingen, concerten en feesten worden de films uit het Middellandse Zeegebied in the picture geplaatst. De focus ligt dit jaar op het Midden-Oosten en ook het werk van de grote Italiaanse regisseur Marco Bellocchio staat centraal.

Ruwe talenten

De KVS rolt op 16, 17 en 18 december de rode loper uit voor de nieuwe editie van het SYSTEM_D festival. Het festival, bewust eclectisch en zonder formaliteiten of censuur, presenteert een selectie van 35 amateurfilms die gedraaid zijn in Brussel: fictie, documentaire, clips, kortfilms of andere animaties van opkomend filmtalent. De enige voorwaarde is dat er geen filmopleiding is gevolgd. Voor de beste films liggen vier prijzen klaar, waaronder een publieksprijs aangeboden door de schepen van Cultuur.

Belgische film, voor een keer!

Ontdek van 22 tot 30 december de Belgische films die in 2016 zijn uitgebracht en woon tal van avant-premières bij, in aanwezigheid van regisseurs en acteurs, op het BE Film Festival. Dit festival vindt plaats in BOZAR en CINEMATEK. “Faut pas lui dire” van Solange Cicurel opent het festival en later is er ook nog een “heropening” met “Sonar” van Jean-Philippe Martin.

Vrouwen in de spotlight

Vrouwelijke cineasten sluiten deze grandslam van festivals af met “Dames draaien“, van 26 tot 29 januari 2017. Een uitgelezen kans om het werk van vrouwen in de door mannen gedomineerde filmwereld te promoten en om zich met film in te zetten voor de gelijkheid tussen man en vrouw. Het festival vindt voor de tweede keer plaats in Cinéma Aventure.

Gerelateerde Artikels