En we draaien!

Voor liefhebbers van allerhande soorten films wordt de maand november gegarandeerd een feest met de 2de editie van Focus op Iraanse regisseuses en documentairemaaksters, de 14de editie van Pink Screens, de 15de editie van het Festival du Film sur l’Art en een eerste editie van het Internationale Filmfestival van Brussel.

Er worden almaar meer filmfestivals rond de meest uiteenlopende thema’s georganiseerd op het grondgebied van de Stad Brussel. De schepen van Cultuur steunt deze diversiteit en stelt u daarom deze maand vier ongebruikelijke festivals voor:

  • ‘Focus sur les réalisatrices et documentaristes d’Iran’

Art Cantara vzw en Elles tournent vzw stellen de tweede editie van Focus op Iraanse regisseuses en documentairemaaksters voor, die op 21 en 22 november georganiseerd zal worden in Cinéma Aventure (Centrumgalerij, Kleerkopersstraat 57). De Iraanse filmsector bulkt namelijk van de regisseuses en documentairemaaksters met talent, maar hun werken blijven grotendeels onbekend in het buitenland. Op deze editie zullen er in België onuitgegeven documentaires vertoond worden en zullen de uitdagingen aan bod komen, waarmee de nieuwe Iraanse samenleving zich geconfronteerd ziet. Via thema’s zoals geloof, religie, armoede, de relatie tussen mannen en vrouwen tot zelfs minderheden toe trotseren deze regisseuses de censuur, de verbodsbepalingen en de financiële moeilijkheden om toch hun stem te laten horen. Meer informatie.

  • Pink Screens Film Festival

Van 12 tot 21 november zal het Queer Film Festival van Brussel verschillende genders en geaardheden vieren via meer dan 80 films. Pink Screens, dat is ook tien dagen van tentoonstellingen, ontmoetingen en performances om tweedelingen te deconstrueren, evenals de niet te missen Pink Night die door zal gaan in GB58 (Kiekenmarktstraat 7) als afsluiter van het festival. Dit jaar telt het programma 4 aandachtspunten, nl. ‘Griekenland’, ‘Grenzen’, ‘Dubbele identiteiten’ en ‘Kwetsbaarheid’, waarbij dit laatste ook het thema zal vormen van de nieuwe Zinneke Parade. De films zelf zullen vertoond worden in Cinéma Nova (Arenbergstraat 3), Cinéma Aventure en BOZAR (Ravensteinstraat 23). Meer informatie.

  • ‘Festival du Film sur l’Art’

Het ISELP en het Centre du Film sur l’Art stellen op 19 en 22 november de nieuwe editie van het Festival du Film sur l’Art voor. In BOZAR en het ISELP (Waterloosesteenweg) zullen er dan twaalf documentaires getoond worden om dit specifieke genre in de kijker te plaatsen en aan het grote publiek voor te stellen. Via kortfilms en langspeelfilms zullen er daarbij diverse disciplines aan bod komen, zoals muziek, film of plastische kunsten. Tot slot zullen er op het einde van het festival ook twee prijzen uitgereikt worden: de Prix du Film sur l’Art en de Prix Découverte Scam die een jonge filmmaker zal belonen. Meer informatie.

  • Internationaal Filmfestival van Brussel

Van 17 tot 21 november zal de eerste editie van het FIFB plaatsvinden, een festival zonder thema’s of grenzen. Kort- en langspeelfilms, fictie en documentaire en erkende of beginnende regisseurs van over de hele wereld zullen het programma van dit nieuwe festival vullen. De programmering zelf is georganiseerd rond drie wedstrijden, nl. ‘jeugdfilms’, ‘Belgische films’ en ‘internationale films’, en een reeks ‘coups de cœur’ documentaires. De focus van deze editie zal op Frankrijk en haar nieuwe generatie filmmakers liggen, evenals op de 40ste verjaardag van de onafhankelijk film. Verder omvat het FIFB ook een beurs gewijd aan de beroepen in de filmsector, de ‘Jobs Cinema Day’, een dag rond de productie van een eerste film, ‘Media Day’, en het evenement ‘Sourd’vision’ over film en doofheid. Het FIFB zal doorgaan in de UGC de Brouckère, BOZAR en Cinéma Galeries. Meer informatie.

 

Gerelateerde Artikels