Allemaal cinema

Tijdens de maand november liepen er in Brussel verschillende filmfestivals. Ook deze winter komen de meest uiteenlopende genres aan bod tijdens het Festival van de Mediterrane Film, het Be Film Festival, het festival ‘Courts Mais Trash’ en ‘Dames Draaien’. De schepen van Cultuur ondersteunt die festivals. Ze maken de hoofdstad tot een niet te missen ontmoetingsplaats voor filmliefhebbers en filmmakers van allerlei slag.

FESTIVAL VAN DE MEDITERRANE FILM

De 15de editie van het Festival van de Mediterrane Film loopt van 4 tot 11 december. Het festival, dat oorspronkelijk doorging in de Botanique en later verhuisde naar BOZAR, werkt voor het eerst samen met Cinema Aventure. Het toont meer dan 70 films (fictie, documentaires en kortfilms) uit het Middellands zeegebied. Dit jaar staat de Turkse cinema in de kijker naar aanleiding van Europalia.turkije. Orgelpunt wordt de komst van regisseur Nuri Bilge Ceylan (Gouden Palm van Cannes in 2014). Verder is er aandacht voor het migratiethema, dat heel wat regisseurs inspireerde. Het festival focust op films die weinig aan bod komen en tracht de culturele rijkdom ervan te laten zien om zo te pleiten voor meer sociale cohesie. Heel wat acteurs, regisseurs en producenten zullen op de afspraak zijn. Concerten, gezellige avondjes en mediterrane smaken maken het plaatje compleet.

BE FILM FESTIVAL

De nieuwe editie van het Be Film Festival neemt van 26 tot 31 december bezit van BOZAR en CINEMATEK. Sinds 10 jaar schetst het Be Film Festival, dat heel wat bekende namen te gast heeft, een breed overzicht van de Belgische cinema. Tijdens elke editie worden Belgische films getoond die in de loop van het jaar in roulatie kwamen. U kan avant-premières meemaken en tal van protagonisten ontmoeten. Op die manier onthult het Be Film Festival de rijkdom van de Belgische filmindustrie. Deze editie loopt onder het peterschap van Jaco Van Dormael. Meteen een uitgelezen kans om diens nieuwste prent ‘Le Tout Nouveau Testament’ met Benoit Poelvoorde te (her)ontdekken. Neem deel aan de gratis Master Class die hij na afloop geeft (inschrijving verplicht). Op de openingsavond op 26 december zal ‘Keeper’ van Guillaume Senez in avant-première te zien zijn, in aanwezigheid van de filmploeg. Op 31 december wordt voor het eerst een Be Film Festival ‘Nieuwjaarsavond’ in BOZAR georganiseerd.

COURTS MAIS TRASH

Liefhebbers van onafhankelijke en onuitgegeven, te gekke, ‘trash’ kortfilms worden van 13 tot 16 januari verwacht in Cultureel Centrum Rijke Klaren. ‘Courts mais Trash‘ zet zijn elfde jaar in met een nieuwe, verrassende formule, waarover u binnenkort meer leest op de website (link). Het festival houdt vast aan de nationale en internationale competities: ‘Long mais trash’, ‘Court mais super trash’ en de ‘OFF’ selectie. Ambiance verzekerd, niet alleen in de zaal, maar ook in de foyer, waar DJ’s uit hun dak gaan. Maakte u zelf een kortfilm (in eigen beheer)? De oproep voor inzendingen werd al gelanceerd!

DAMES DRAAIEN

Vrouwelijke regisseurs worden van 28 januari tot 2 februari in de bloemetjes gezet tijdens ‘Dames draaien’. Voor het eerst gaat het festival door in Cinema Aventure. ‘Dames Draaien‘ is helemaal gewijd aan realisaties van vrouwelijke regisseurs. Het festival zoomt in op hun werk, terwijl de filmwereld tot op vandaag een grotendeels mannelijk bastion blijft. Op die manier wil het festival bijdragen tot de gelijkheid tussen man en vrouw en een einde maken aan de bijhorende discriminaties. In de loop van deze vier dagen ontdekt u meer dan 30 films: avant-premières, onuitgegeven pareltjes, klassiekers, documentaires en fictie. Er worden ‘Action Day’ Master Classes georganiseerd. De ‘CinemaGelijk’-prijs wordt uitgereikt aan een student(e) die een film maakte waarin de gelijkheid tussen man en vrouw als thema aan bod komt.

Gerelateerde Artikels