Het festivalseizoen breekt aan!

Zodra de zomer in de lucht hangt, staan ook tal van festivals weer voor de deur. Al in april vinden er meerdere plaats in Brussel. Een greep hieruit vindt u hier. Niet alleen hangt er altijd die unieke sfeer, het gaat ook om evenementen die het cultuuraanbod verrijken en de stad tot ver buiten haar grenzen uitstraling geven. De schepen van cultuur en haar diensten appreciëren het engagement van de festivalteams en bieden ondersteuning om hen aan te moedigen hun werkjaar telkens goed te hervatten.

Brussels International Fantastic Film Festival en Boulevard du Polar

Het BIFFF neemt opnieuw zijn eenzame hoogte in. De 36ste editie vindt plaats van 3 tot en met 15 april. Dit jaar keert het internationaal festival van de fantastische film terug naar BOZAR om er tal van zeldzame parels en goudklompjes van de genrefilm te presenteren (thriller, gore, zombies, horror, scifi, B-film…). De sfeer waarin de films geprojecteerd worden is met niets te vergelijken en er zullen prestigieuze genodigden zijn. Heel wat activiteiten en feestjes staan op het programma. Dit jaar maakt Boulevard du Polar, het transmediafestival gewijd aan de politiefilm en -roman, deel uit van het BIFFF. Het vindt plaats in BOZAR op 9, 13 en 14 april. De toegang is gratis en heel wat auteurs nemen eraan deel. Op het programma van de derde editie: signeersessies, rondetafelgesprekken, masterclasses, filmvertoningen, tentoonstellingen, games, concerten…

Brussels Short Film Festival

Van 25 april tot 6 mei stelt het BSFF meer dan 300 kortfilms en tal van professionals uit de filmwereld voor. Films uit binnen- en buitenland, van grote namen en ontluikend talent, nemen aan de competitie deel. Daarnaast is er een Nacht van de Kortfilm, extra aandacht voor de Zwitserse en de Koreaanse film en voor de 40ste verjaardag van het kortfilmfestival van Clermont-Ferrand (Cinéma Vendôme, Flagey). In samenwerking met de Stad Brussel organiseert het BSFF eveneens gratis openluchtvertoningen in een buitengewone omgeving: de Kunstberg.

Balkan Trafik Festival

Eveneens in BOZAR en eveneens in april, van de 19de tot de 22ste, brengt Balkan Trafik Festival het beste van wat de cultuur in Zuidoost-Europa te bieden heeft. Concerten, theater, film, workshops en andere activiteiten laten vier dagen lang Balkanritmes zinderen in het Paleis voor Schone Kunsten.

Brussels Tango Festival

Liefhebbers en professionele tangodansers reppen zich naar de nieuwe editie van het Brussels Tango Festival, van 26 april tot 1 mei op de mooiste plekken van de hoofdstad. Dansers, muzikanten en dansleraars geven het ritme aan voor een intens programma. Op 29 april om 20 uur vindt op de Grote Markt een reusachtig concert plaats, de “Nacht van de Maestro’s”.

Brussels International Guitar Festival & Competition

Het bigfest is ook weer van de partij, van 20 tot 24 april, honderd procent gewijd aan de gitaar. Verwacht u dus aan een reeks klassieke gitaarconcerten, met zes, tien of dertien snaren, masterclasses (Théâtre Vaudeville, Koninginnegalerij 13), de traditionele wedstrijd “Isle & Nicolas Alfonso” (het beroemde paar dat de eerste gitaarklassen leidde in onze academies en ons conservatorium) en een beurs voor instrumentenbouwers en andere exposanten (Grote Markt 19). Uit de vier windstreken komen ze: muzikanten met naam en faam of nieuw talent, solo, in duo, kwartet of ensemble. Naast klassiek komen ook pop en jazz aan bod, flamenco, Arabo Andaluz… Dit jaar is er onder impuls van de schepen van cultuur en haar diensten een show voor 3- tot 10-jarige kinderen: “De droomsleutel”, een Belgische première voor het Franse gezelschap “Dans les bacs à sable” (22 april).

Courants d’airs

Ontdek van 18 tot 22 april het talent van jonge Belgische studenten tijdens het festival Courants d’airs. Het wordt georganiseerd door het Koninklijk Conservatorium van Brussel en spitst zich vijf dagen lang toe op de jeugdige creativiteit op het vlak van theater, muziek, zang, circus en dans maar ook plastische kunst en video. Een gedroomde gelegenheid om nu al kennis te maken met het talent van morgen. Gratis.

 

Gerelateerde Artikels