En verder…

Dit najaar worden weer heel wat culturele activiteiten georganiseerd. We selecteerden er nog enkele voor deze rubriek ‘Allerlei’. Ook zij genieten de steun van de schepen van Cultuur.

Poëtische zelfbediening

26 september is de Europese dag van de Talen. Naar aanleiding daarvan, overspoelt het festival TRANSPOESIE van EUNIC (European Union National Institutes for Culture) de Brusselaars met gedichten uit heel Europa. Tijdens deze 7de editie zijn er 3 blikvangers: een voordrachtavond op 26 september om 19.30 uur in MUNTPUNT, een avondvoorstelling op 17 oktober om 20 uur in BOZAR en een literaire avond op 9 november om 20 uur in het Balassi Institute. In samenwerking met de Stad Brussel installeert weldra Transpoesie een Poetry Periscope in de Sint-Katelijnewijk. Met behulp van hoofdtelefoons kan het publiek fragmenten beluisteren van gedichten uit Polen, Tsjechië, Hongarije, Roemenië, Estland, de Faeröer Eilanden, Georgië, Turkije, Italië, Spanje, Baskenland, Portugal, Finland, Oostenrijk, Montenegro, Frankrijk en Slovenië. Dankzij de vertaling, kunnen belangstellenden zo kennismaken met de taalkundige en culturele diversiteit in Europa.

Signaalkunst

Het Internationaal Vormingscentrum voor Podiumkunsten (CIFAS) organiseert de 6de editie van Signal, een festival voor toegepaste kunsten. Signal vraagt zich dit jaar af of kunst kan verenigen. Eerst vanuit theoretisch oogpunt, tijdens een studiedag met debatten onder leiding van activiste en journaliste Peggy Pierrot (Urban Acadamy). Daarna vanuit de praktijk aan de hand van workshops en optredens in de straten van Brussel, Molenbeek en Anderlecht én voorstellingen in La Bellone. Artiesten uit de hele wereld tonen er hun kunsten.

Kanttekeningen

BOZAR ontvangt van 7 tot 17 september een nieuwe editie van Art on Paper: Een beurs rond hedendaagse tekentechnieken Het beste uit de sector wordt 5 dagen lang getoond door 25 Belgische en buitenlandse galerijen, waaronder: de Brusselse Irene Laub, Albert Baronian, Meessen De Clercq, Hopstreet Gallery, Rossicontemporary, Michel Rein, Dauwens&Beernaert Gallery, Arichaar Gallery en LMNO. Ze pakken telkens uit met een solotentoonstelling van een aankomend of gevestigd talent. € 8.

Koeien in het stadscentrum

Het Archief van de Stad Brussel organiseert de tentoonstelling: ‘De hoeve Vandergoten: de laatste boerderij in het centrum van Brussel?’. De expo belicht de aanwezigheid van koeien in het centrum van Brussel tijdens de 19de en 20ste eeuw. In 1867 waren er 132 melkveebedrijven met 604 koeien. De familie Vandergoten baatte een van die bedrijven uit tussen 1878 en 1948. Daarnaast runde ze een verhuisfirma, die tot 1970 een trekpaard inzette. De start van de tentoonstelling valt samen met de Open Monumentendagen op 16 en 17 september, en loopt nog tot 13 oktober. Gratis toegang.

Save The Date

Stip 7 oktober alvast aan in uw agenda. Zo mist u niets van de nieuwe NUIT BLANCHE! Afspraak vanaf 19 uur in de omgeving van het Warandepark en de Vrijheidswijk (vroeger Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuw). Er werd een nieuw parcours met verrassende hedendaagse kunst uitgestippeld, te volgen tot 3 uur in de ochtend. Centraal thema van deze 15de editie: machtsspelletjes, een verwijzing naar de wijk en de talloze instellingen. Wordt vervolgd!

 

Gerelateerde Artikels