En verder…

In de maand oktober staan er nog heel wat activiteiten op stapel. Een overzicht in deze algemene rubriek: Brussels Piano Festival, Danse avec les Foules, Poetry Jukebox, Tels Quels Festival, ARTONOV en de nieuwe tentoonstellingen in het ADAM. Aangezien ze bijdragen tot het eclecticisme en de veelzijdigheid van het Brussels cultuurlandschap, kunnen ze stuk voor stuk rekenen op de steun van de schepen van Cultuur.

Pianomuziek in het Stadhuis

De dinsdagavonden in oktober zijn voorbehouden aan de concerten tijdens de nieuwe editie van het Brussels Piano Festival.Die vinden opnieuw plaats in de Gotische Zaal van het Stadhuis, iedere dinsdagavond om 20 uur.Pianisten Stephane Ginsburh (BE), Alexander Paley (US/FR), David Fung (AS), Ming Xie (CH) en de jonge Ryan Sheng (US) maken deze keer hun opwachting. € 15.

De stad danst

Afspraak op 14 en 15 oktober 2017 voor de nieuwe editie van het festival Danse avec les foules. Op het programma: fragmenten circus, dans, muziek, vertoningen, beeldende kunst,…in de openbare ruimte of in een aantal zalen. Met medewerking van Cie Ex-Nihlo, Flor Demestri & Samuel Lefeuvre ; Ligue des Utopistes Non Alignés (L.U.N.A.); Cie Dame de Pic; Alexis Rouvre & Déborah Colucci; Cie Te Koop&, Cie Plusencore en Cie Bobeloj.

Poëzie in de wijk

In samenwerking met het festival Transpoésie en Eunic Brussels, worden belangstellenden verwacht op het Sint-Katelijneplein (vlakbij de Zwarte Toren) om de nieuwe poetry jukebox uit te proberen. In de jukebox zitten geen liedjes, maar gedichten! Wie op de knoppen duwt, kan fragmenten beluisteren uit 18 Europese gedichten (uit Tsjechië, Kroatië, de Faeröer Eilanden, IJsland, Frankrijk, Oostenrijk,…). Ze worden door de respectievelijke dichters voorgedragen in de originele taal, en daarna in het Nederlands of Frans vertaald. De installatie werd bedacht door twee Tsjechische kunstenaars (namen) en op 26 september 2017 geactiveerd in het kader van de Europese Dag van de Talen, meteen de start van Transpoésie. De jukebox blijft twee maanden op het Sint-Katelijneplein staan en trekt daarna naar andere wijken.

31 keer Tels Quels

Het Tels Quels Festival belicht tussen 6 tot 28 oktober thema’s als seksuele geaardheid en genderidentiteit aan de hand van cultuuruitingen (films, podiumkunsten, tentoonstellingen, lezingen, workshops,…). Voor deze 30ste editie organiseert het festival een dertigtal activiteiten in een tiental Belgische steden (Brussel, Charleroi, Dinant, Gembloux, Elsene, Jette, Luik, Louvain-la-Neuve, Bergen, Namen en Verviers).

Kunst en architectuur

De derde editie van het festival ARTONOV koppelt artistieke performances opnieuw aan erfgoed uit de Art Nouveau en de Art Déco. Dit jaar is het festival voor het eerst te gast in de Rubenszaal van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van België.Ook culinaire kunst is voor het eerst aanwezig: een Belgische ijsmaker in een muzikaal theaterstuk! Het Hotel Max Hallet, Het Hortamuseum, het Hotel Wissinger en een van de huizen van Ernest Blerot vormen het decor voor hoogstaande artistieke performances.Op zaterdag lopen er twee voorstellingen voor een jong publiek (vanaf 5 jaar, €5).

Nieuw in het ADAM

In het najaar van 2017 loopt in het ADAM (het Brussels Design Museum) de tentoonstelling A Tribute to Componibili, opgezet in samenwerking met het Kartell Museo in Milaan, naar aanleiding van de 50ste verjaardag van dit iconisch staaltje design uit de jaren ’60. De Componibili zijn innoverende en modulaire meubelstukken die in 1967 door Anne Castelli Ferrieri werden ontworpen.In Brussel wordt de tentoonstelling aangevuld met interpretaties van dit iconisch meubel door Belgische ontwerpers (tot 29/01). Het ADAM toont ook PANORAMA, een tentoonstelling rond de geschiedenis van 100 jaar modern design in België (tot 7/01).

 

Gerelateerde Artikels