En verder…

Kom in november lichaam en geest verwarmen aan cultuur! Er staan heel wat aparte en geëngageerde evenementen op het programma. Afspraak in Cultureel Centrum Bruegel, in het Museum van de Stad Brussel, bij jeugdtheater Bronks, bij La Montagne Magique en in de bioscopen NOVA, Aventure en GALERIES.

Het onzichtbare zien

Donderdag 9 november opent de urban art tentoonstelling ‘Invisibles’ in Cultureel Centrum Bruegel. Opgezet in samenwerking met het collectief Propaganza, toont de expo schilderijen van de Brusselse kunstenaar Spear: een reeks portretten van een aantal mensen die intussen ‘uit beeld verdwenen’ zijn. Mannen en vrouwen die door omstandigheden maatschappelijk op een zijspoor terecht kwamen. De tentoonstelling schetst hun geschiedenis, hun hoop, hun bedenkingen. Alle werken en de reproducties worden te koop aangeboden. De winst wordt integraal doorgestort aan verenigingen die zich inzetten voor mensen in extreme armoede.

Museum in de mix

Het internationaal evenement Museomix strijkt voor het eerst neer in Brussel. En dat in het Museum van de Stad Brussel (Broodhuis), tijdens het weekend van 10 tot 12 november. Aanstormend talent in de ban van nieuwe technologieën (programmeurs, ontwerpers, creatievelingen en museumfans) krijgt carte blanche om op basis van de collecties nieuwe interactieve mediatools te ontwikkelen. In het museum toetsen ze drie dagen hun reflecties en knowhow bij elkaar af. Tijdens vorige edities werden heel wat tools ontwikkeld om bezoekers een bijzondere ervaring te bezorgen. Het publiek kan de prototypes op 12 november tussen 16 en 20 uur komen uittesten (gratis toegang).

Tweetalig theater

Voor het eerst nodigen jeugdtheater Bronks en La Montagne Magique toeschouwers uit om te komen genieten van Vlaamse voorstellingen die in het Frans worden gespeeld en Franstalige voorstellingen in het Nederlands. Van 10 tot 12 november loopt immers ‘Ménage à deux‘. Vlaamse en Franstalige theatergezelschappen focussen op Belgische producties voor een jong publiek. Theater, dans, muziek en andere disciplines komen aan bot. Een heuse ontdekkingstocht voor alle doelgroepen en gezelschappen!

Woorden die iets uitdrukken

Van 13 november tot 9 december organiseert La Montagne Magique de 18de editie van het internationaal festival ‘Paroles’, gewijd aan de rijkdom van taal. Veertien voorstellingen uit Portugal, Frankrijk, Zwitserland en België. Zeven workshops, ontmoetingen, cursussen en animaties. Twee professionele dagen en een interactieve installatie. Tijdens dit festival overstijgen doordacht gekozen woorden de banaliteit. Ze verzetten zich tegen een simplificatie van gedachten en drukken uit wat zo graag verzwegen wordt. Ze gaan in dialoog om elkaar te verrijken en alle mogelijkheden te bedenken.

Queer Cinema

Van 9 tot 18 november loopt de 16de editie van het Pink Screens Film Festival: het Queer Filmfestival van Brussel georganiseerd door de vzw Genres d’à côté. Pink Screens viert geslacht en seksuele geaardheid in alle diversiteit. De nieuwe editie pakt uit met een beklijvende selectie van zowat 70 kortfilms en langspeelfilms (fictie, documentaires en experimentele prenten). Die zullen niet alleen nazinderen in Cinema NOVA en in de buurt, maar ook in de bioscopen Aventure en GALERIES. Tien dagen films, tentoonstellingen, debatten, verrassingen, muziek en festiviteiten. In december wordt het festival doorgetrokken in Cinematek, met een vijftiental films rond het thema ‘120 slagen en meer: AIDS op het scherm’.

 

 

Gerelateerde Artikels