En verder…

Deze rubriek zoomt in op nóg meer culturele events die deze maand met de steun van de schepen van Cultuur plaatsvinden in Brussel. Iedereen komt aan zijn trekken. Zo is er een theaterfestival voor de allerkleinsten, een jazzweekend, een festival en een ontmoeting in het teken van hedendaagse kunst en een wijkfeest. Die diversiteit vormt hét handelsmerk van bruisend multicultureel Brussel.

Jazz op elke straathoek

Van 25 tot 27 mei dompelt ‘Bru Jazz We’ de stad Brussel voor het tweede jaar op rij een heel weekend onder in de jazz. Het festivalprogramma omvat meer dan 300 concerten en 700 artiesten, die – in samenwerking met talrijke partners – de openbare ruimte en de Brusselse bars en cafés inpalmen. Dit jaar strijkt het festival neer op de Grote Markt en op heel wat andere locaties. Daarnaast is er ook een dansluik mee te pikken op de Kapelleplaats en in de Sint-Katelijnewijk. Op tal van festivalpodia pakken vaste waarden en opkomend talent uit met jazz en zijn verschillende varianten. Deze editie is feestelijker dan ooit en nóg meer verankerd in de wijken. Bovendien is het festival helemaal gratis! Bekijk het volledige programma hier.

Kunstenfestivaldesarts

Van 4 tot 26 mei is de stad helemaal in de ban van het Kunstenfestivaldesarts. Tijdens dit festival met indrukwekkende tweetalige programmatie worden talrijke binnen- en buitenlandse hedendaagse kunstenaars en hun creaties in de kijker gezet. Er valt een schat aan expressievormen te ontdekken (films, dans, theater, performances, tentoonstellingen, concerten, …). De hoofdthema’s zijn fictie, Europa, dekolonisatie en dans. Afspraak op diverse Brusselse locaties om het rijkgeschakeerde programma te ontdekken. Meer info.

Theater op kindermaat

La montagne magique brengt theater voor de allerkleinsten. Met zijn jaarlijkse festival ‘l’art et les tout-petits’ zet het gezelschap in op de ontluikende verbeeldingskracht van kinderen vanaf zes maanden. De 17e editie loopt van 24 mei tot 10 juni en omvat 8 voorstellingen uit Frankrijk, Denemarken, Italië en België, een installatie én een vormingsproject.  Klanken, gebaren, woorden en lichteffecten brengen de zintuigen in vervoering en prikkelen de verbeelding van de toeschouwers. Meer info.

Zinneke Parade

De 10e editie van de Zinneke Parade vindt plaats op 12 mei om 15 uur en staat in het teken van het thema ‘Illegal’ (Beurs en Anspachlaan). De parade is het resultaat van een artistieke en sociale dynamiek tussen bewoners, verenigingen, scholen en kunstenaars uit verschillende Brusselse wijken. Elke twee jaar trekt de Zinneke Parade door de stad. Vanaf 11 mei om 21 uur strijken de Zinnekes met hun mobiele structuren neer in het stadscentrum, tussen de Nieuwe Graanmarkt en het Spanjeplein. Hun intrede wordt opgeluisterd door muziek en fakkels, als voorsmaakje van het grote feest. Meer info.

Downtownbrussels.art

Afspraak tijdens het weekend van 5 en 6 mei op Downtownbrussels.art. Dit nieuwe initiatief is opgevat als tribune voor galerijen, musea, culturele instellingen, privé- en andere hedendaagse kunstcollecties die toegankelijk zijn voor het publiek en zich bevinden ten noordwesten van de Stalingradlaan, de Zuidstraat en hun verlengde tot aan de Kruidtuin. Doel is om de bruisende hedendaagse kunstscene van het stadscentrum in de kijker te zetten, nieuwe publieken aan te trekken en de diversiteit van het aanbod te promoten. Met het toekomstige KANAL-museum kan de wijk volop zijn troeven uitspelen. Voor deze tweede editie openen alle partnerinstellingen hun deuren tussen 11 en 18 uur. De CENTRALE, eveneens partner, biedt het hele weekend een voordeeltarief aan van 4 euro. Meer info.

 

Gerelateerde Artikels