En verder…

Tijdens de maand juni zullen er nog talrijke culturele evenementen plaatsvinden in Brussel. Deze nieuwsbrief brengt u een selectie van de evenementen die de Stad Brussel organiseert of ondersteunt. U vindt een mengelmoes in deze rubriek met ADAM, de CENTRALE, de Ancienne Belgique, de VUB en de Munt. 

Design, van generatie tot generatie

Het Brusselse design museum ADAM stelt tot 4 november zijn nieuwe tijdelijke tentoonstelling « Design Generations » voor in samenwerking met Wallonie-Bruxelles Design-Mode en dit in het kader van « Intersections », de biënnale voor hedendaags design van ADAM. « Design Generations » nodigt u uit om het vak van de designer te ontdekken. Tien Belgische designbureaus leggen hun aanpak uit door middel van een selectie van voorwerpen van vroeger, van heden en van de toekomst. De tijdruimtelijke verbindingen en de intersecties worden zo zichtbaar om ons het leven van de objecten beter te leren begrijpen. Naast de ruimte voor de tijdelijke tentoonstelling, stelt ADAM ook permanent de verzameling « Plasticarium » van de Brusselaar Philippe Decelle voor.

2 jaar « Grand BanKet »

Voor het 10-jarig bestaan van de CENTRALE had de Belgische artieste Françoise Schein samen met 120 inwoners van de wijk een participatief kunstwerk gerealiseerd genaamd « Le Grand BanKet ». Een verzameling van keramische tafels die geschilderd werden door de deelnemers, werd opgesteld op de openbare ruimte tegenover de Zwarte Toren op twee stappen van de CENTRALE (44 Sint-Katelijneplein). Ter gelegenheid van twee jaar « Grand BanKet » stelt de CENTRALE een tentoonstelling voor die gewijd is aan de artiest in CENTRALE.lab (16 Sint-Katelijneplein), « D’un banKet à l’autre ». Deze overtekent het ambitieuze artistieke project van Francoise Schein rond de banketten. Een feest met de fanfare « Pas ce soir chéri ! » in de Sint-Katelijnewijk zal doorgaan ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling op 27 juni vanaf 18u tot 20u30. De tentoonstelling is te ontdekken tot 22 augustus.

Nieuwe editie van « Feeërieën »

Van 27 juni tot 31 augustus, vanaf 19u, in het Warandepark, afspraak voor de 15e editie van Feeërieën. Talrijke optredens van artiesten van verschillende strekkingen (jazz, elektro, wereldmuziek, dans, hedendaagse creaties…) zullen het park onderdompelen in een sprookjesachtige sfeer. Dit festival wordt gelijktijdig georganiseerd met « Boterhammen in het park ». Twee muzikale initiatieven buiten de muren van de Ancienne Belgique !

The Art of Difference

De ULB stelt, samen met BOZAR en gesteund door de onderzoekcentra van de ULB en de VUB, “The Art of Difference” voor, een wetenschappelijke, historische en artistieke tentoonstelling gewijd aan de handicap. Het onderzoek naar de zintuigelijke, motorische of mentale beperkingen heeft geleid tot talrijke innovaties met nieuwe technologieën. Deze uitvindingen hebben het dagelijkse leven van de personen met een handicap en hun hulpverleners verbeterd maar ook nieuwe maatschappelijke debatten geopend en stuiten op uiteenlopende bezwaren bij de menselijke verbeteringstechnologieën en het transhumanisme. Ook artiesten hebben zo hun bedenkingen en leveren hun kritische bijdrage aan het debat. Te ontdekken van 20 juni tot en met 28 augustus.

De Munt in feeststemming 

Op 29 en 30 juni zal de première plaatsvinden van Orfeo & Majnun maar er is ook feest, een parcours en een parade op het Muntplein. Op 29 juni om 20u wordt Orfeo & Majnun wereldwijd voorgesteld in de Koninklijke Muntschouwburg. Het is een muzikaal theaterstuk, gebaseerd op de twee meest ontroerende liefdesverhalen uit de literatuur : de mythe van Orpheus en  Eurydice en het verhaal van Layla en Majnun. Oosterse en westerse muziek ontmoeten elkaar. De creatie is een werk gerealiseerd door de stad en voor de stad. Gedurende 2 jaar hebben verschillende Brusselse verenigingen gewerkt aan de thema’s van deze twee verhalen. De projecten zijn nu klaar om te worden ontdekt. Op 30 juni om 11u zal het stadscentrum in feeststemming zijn, van de Grote Markt tot het Muntplein, om de verscheidenheid van de stad en zijn gemeenschap te vieren : een gratis werkatelier om zelf je marionet te bouwen, een muziekparade, een vrije tentoonstelling rond de Munt, zang, …

(c) E. Danhier

Gerelateerde Artikels