En verder…

Uw dorst naar ontdekking wordt deze zomer in Brussel met een buitengewone cocktail gelest! Naast de talrijke evenementen die in de voorgaande artikels aan bod kwamen, worden uw culturele uitstapjes verrijkt met nog meer initiatieven in een ruime waaier van genres. Het Théâtre de Poche strijkt zelfs neer in Avignon en exporteert op die manier een stuk Brusselse cultuur!

Ommegang

Op 5 en 7 juli trekt de Ommegang opnieuw over de Grote Markt. Op de eeuwenoude kasseien zetten zowat 1 400 figuranten en 40 folkloristische groepen in historische kledij hun beste beentje voor. Zoals de traditie het wil, herdenken zij daarmee de Blijde Intrede van Keizer Karel en zijn zoon Filips in Brussel. Het is een historische reconstructie op ware grootte die met recht geldt als een van de folkloristische topevenementen van Brussel. Naast de eigenlijke stoet horen bij de Ommegang ook de markten en de gratis animatie bij de Beurs, op de Zavel en in het Park van Brussel.

Meyboom

In 1213 wisten de Brusselaars dankzij de kruisboogschutters van Sint-Laurentius een schermutseling met de Leuvenaars in hun voordeel te beslechten en plantten zij de Meyboom. Sindsdien wordt elk jaar op 9 augustus een nieuwe boom geplant. Dat moet voor 17 uur gebeuren om het voorrecht niet kwijt te spelen aan de Leuvenaars. Dit volksfeest is de oudste folkloristische traditie van Brussel en geniet als zodanig UNESCO-erkenning als mondeling en immaterieel erfgoed van de mensheid.

Recyclart Holidays

Iedere zomer is Recyclart zes weken lang een brandpunt van bruisende activiteit. Net als andere jaren kunt u er ter gelegenheid van de Recylart Holidays gratis of voor een habbekrats genieten van muziek, tentoonstellingen, films, workshops (breien, haartooi, brood…), spelen, barbecues en andere gezellige activiteiten.

Internationaal Festival van Les Brigittines

Les Brigittines, centrum voor hedendaagse kunst, opent met zijn internationaal festival weer een breed venster op de podiumkunsten van vandaag. Hedendaagse dans komt er onverbloemd radicaal en gedurfd aan bod. Deze keer komen de choreografen en dramaturgen uit Griekenland, Nederland, Frankrijk, Israël en Italië. Hun vernieuwende taal en hun vreemde werelden nodigen uit tot verbeelding en plaatsen het lichaam in het centrum van waar we mee bezig zijn. Alleen al het thema van deze editie, ‘de macht van de nacht’, werkt intrigerend.

Feeërieën

De Ancienne Belgique lokt u van 21 tot 25 augustus naar zijn ongewone muzikale cocon, midden in het Park van Brussel. Feeërieën mikt op anders zijn en onderscheidt zich van andere muziekfestivals door de sfeer, de honger naar ontdekking, de kleinschaligheid en de thematiek. Dit jaar gaat het festival nog een stap verder en laat het de programmatie over aan de artiesten zelf. Het moet een grenzeloos gebeuren worden, zowel geografisch gezien (België, Portugal, Angola, Kaapverdië…) als qua muzikale stijlen (blues, techno/house, jazz…).

Théâtre de Poche in Avignon

Acteur Roda Fawaz gaat weer op pad! Deze keer vindt u hem solo op het podium in Avignon: van 8 tot 28 juli tijdens het OFF Festival, in de Eldoradôme. Deze koepel op het binnenplein van het Collège de la Salle wordt geschraagd door l’Ancre (Charleroi), het Théâtre de Poche (Brussel) en de Compagnie Les Mélangeurs (Frankrijk). Ze brengen er een Belgisch, Frans en Burkinees programma. Zeven groepen en toneelhuizen zullen er door dezelfde bril naar de wereld kijken, niet alleen via hun voorstellingen maar ook met lezingen, ontmoetingen, muziek, enz.

(c) Ommegang

Gerelateerde Artikels