En verder…

Hou je ogen en oren goed open en mis geen enkele activiteit in februari! Op het programma: hedendaagse kunst, mode, klankspel en stadskunst. En gelieve aandachtig te blijven ! Er wordt binnenkort een jobaanbieding gepubliceerd betreffende de Street Art-projecten van de Stad Brussel.

Jong talent in de kijker

Op 9 februari openen twee nieuwe tentoonstellingen hun deuren in twee exporuimten van de CENTRALE met werk van jonge kunstenaars: de CENTRALE.box en het CENTRALE.lab. In de “box” worden werken van internationale opkomende kunstenaars belicht. De programmatie wordt afgestemd op de grote lopende tentoonstelling. Het “lab” biedt ruimte aan Brusselse artiesten die nog geen 35 jaar zijn. Het programma wordt samengesteld op basis van een jaarlijkse projectoproep.  In het kader van BXL UNIVERSEL onthult de CENTRALE.box (Sint-Katelijneplein 44) het werk “Toujours bruxellois” van het in Brussel wonende Frans-Chinese duo BENOIT+BO. Dit werk omvat een collectie foto’s die de stad maar ook de mensen die er wonen heel kleurrijk in beeld brengt, met maskers geïnspireerd door de Chinese volkscultuur. Het CENTRALE.lab (Sint-Katelijneplein 16) brengt werk van de hand van Jean Lain, die ons een inkijk geeft in zijn wereld – een oneindig en spookachtig feest. Te bezichtigen tot 26 maart.

Leçon: bruidsjurk

Het Museum voor Kostuum en Kant organiseert op 9 februari zijn 14de Leçon de mode in samenwerking met MAD: “Herinnering aan een sluier van emoties” in het kader van de tentoonstelling “Just Married. Een geschiedenis van het huwelijk.” De lezing wordt gegeven door Olivia Luce Meyer, curator en docent geschiedenis en sociologie van kleding en mode aan het ESMOD/ISEM in Parijs. Ze belicht op welke manier culturele invloeden, esthetische voorkeuren, tradities en de huwelijksdag, een magisch moment verankerd in rituelen, de keuze van de bruidsjurk mee bepalen. De lezing gaat door in de gotische zaal van het stadhuis om 19u30. De deelnemers worden daarna uitgenodigd voor een receptie en een bezoek aan de tentoonstelling van het Museum voor Kostuum en Kant (8 €/4 €).

Brusselse klanken

De 7de editie van de Week van de Klank ging op 30 januari van start en loopt nog tot 5 februari. Op verschillende locaties in Brussel, waaronder de CENTRALE, het cultureel centrum Bruegel en het Stadhuis van Brussel, vinden tal van evenementen plaats die te maken hebben met klank (concerten, showcases, filmvoorstellingen, workshops, lessen en masterclasses, wandelingen of muzikale intermezzo’s). Het volledige programma vind je hier.

Le M.U.R. chap 7

Ontdek de nieuwe muurschildering van Le M.U.R. Brussels (Kiekenmarkt). Dit oude reclamebord wordt iedere maand door een andere kunstenaar omgetoverd tot een vergankelijk kunstwerk, in samenwerking met het schepenambt voor Cultuur. Deze maand werd de Belgische kunstenaar Djamel Oulkadi, ook bekend onder de naam AZE (lid van het Belgische collectief CNN), gevraagd om er zijn ding te doen. Zijn roots liggen onmiskenbaar bij graffiti, maar voor deze gelegenheid ontwikkelde hij, in zijn typische stijl, een abstract grafisch werk met Arabische kalligrafie. Zijn werk wordt gekenmerkt door overtrokken lijnen gevat in een ruimer bewustzijn, waardoor een ingewikkeld labyrint van geometrische motieven ontstaat. Te bezichtigen tot 24 februari. Meer info en foto’s van de zes voorgaande muurschilderingen vind je hier.

16299778_1849913095252838_51800800637051347_o

Jobaanbieding

Brufête werft een productie en communicatiemedewerker Street Artprojecten aan. Brufête is een vzw die de activiteiten van de Dienst Cultuur van de Stad Brussel ondersteund. De jobaanbieding zal binnen enkele dagen online te zien zijn in de werkaanbiedingen van de websites culture.be en kunsten.be. Waag uw kans !

(c) E. Danhier – Musée du Costume et de la Dentelle 2016

Gerelateerde Artikels