En verder…

Ontdek deze zomer ook de 3de editie van het Brussels Game Festival, geniet van de folklore van de Meiboom of van het Brigittines International Festival.

  • Brussels Game Festival

Maak op 15 en 16 augustus kennis met allerlei gezelschapsspelletjes tijdens het Brussels Game Festival. Dat gaat door in de Onderrichtsstraat en in het Park van Brussel. Het festival loopt 32 uur non-stop, met een IN-programma overdag en een OFF-aanbod ’s nachts. Heel wat professionals tonen er hun kunnen, en u kan er meer dan honderd spelletjes in allerlei genres en voor alle leeftijden uitproberen.

Zaterdag en zondag zijn in de eerste plaats familiedagen. Samen met hun kroost, kunnen ouders tussen 10 en 18 uur de geneugten ontdekken van samen spelletjes spelen, hoe jong de kinderen ook zijn. ’s Nachts – van zaterdag 18 uur tot zondagochtend -, krijgen gepassioneerde spelers én nieuwkomers vrij spel! De verkeersvrije Onderrichtsstraat wordt zo een immens speelplein. In Table Food & Games (Onderrichtsstraat 63) en Outpost (Tribunestraat 8), twee ludieke trekpleisters in Brussel, vinden de indooractiviteiten van het festival (tornooien, nocturne,…) plaats. Dit jaar kan u voor een spelletjesbeurs, debatten en de gezinsruimte terecht op de lagere school Congrès-Dachsbeck. De vzw Action et Recherche Culturelles (ARC) organiseert in haar lokalen een tentoonstelling rond hedendaagse speelse creaties. En in het Park van Brussel, in de dreef langs de Koningsstraat, wordt een kampioenschap mölkky gespeeld, een Fins kegelspel voor iedereen!

Het festival loopt al twee jaar onder auspiciën van de Schepen van Cultuur. Op diens initiatief pakken de organisatoren een week vóór de start van het festival al uit met twee reuzespellen op de grote lanen.

Van 15/08 tot 16/08
Van 10 tot 18 uur: IN-programma
Van 18 tot 8 uur, tijdens de nacht van zaterdag op zondag: OFF-programma
Gratis (met uitzondering van de tornooien: € 3)
Meer info

  • Folklore onder de Meiboom!

Maak op zondag 9 augustus de Meiboomplanting (of planting van de Vreugdeboom) mee.

Door UNESO erkend als Oraal en Immaterieel Erfgoed van de Mensheid, is de Meiboomplanting een typisch Brusselse folkloristische volksmanifestatie die teruggaat tot de 13deeeuw. Volgens de legende werd hiermee in 1213 de overwinning gevierd van de Brusselaars op de Leuvenaars in een dispuut rond biertaksen. De dag begint met de Buumdroegers, die de boom kappen in het Zoniënwoud. De stoet vertrekt in de Zandstraat en gaat de boom op de Grote Markt tonen. Daarna gaat het opnieuw richting Zandstraat om de boom vóór 17 uur te planten, zoals de traditie het wil. De Stad Brussel is bijzonder fier op haar nog erg levendige folklore. In september komen we uitgebreid terug op Folklorissimo, het jaarlijkse feest van de Brusselse folklore waaraan heel wat verenigingen en gildes deelnemen.

Op 9/08
Vanaf 13.30 uur
Meer info

  • Internationaal Festival van Les Brigittines

Ieder jaar, op het einde van de zomer en bij het begin van het nieuwe cultuurjaar, verkent het Internationaal Festival van Les Brigittines hedendaagse theatervormen en nieuwe artistieke uitingen. De nieuwe editie van het festival gaat tussen 14 en 29 augustus door in de twee zalen van Les Brigittines, in de Kapel en de Mezzo.

‘Bedenken, realiteit en banaliteit overstijgen, ontsporen, evidenties in vraag stellen, van gedaante verwisselen, opperen, zich verliezen in het onverwachte en de fantasie’: dat beogen de voorstellingen tijdens de twee festivalweken. Rond het thema ‘Woede en verrukking’ zijn 14 voorstellingen te zien, waaronder 12 premières voor België.

Op het programma: voorstellingen van Liz Santoro & Pierre Godard (Frankrijk/USA), Marlene Monteiro Freitas (Portugal), Catherine Gaudet (Canada), Fiorentina Holzinger & Vincent Riebek (Oostenrijk/Nederland), Vera Mantero (Portugal), Matanicola (Italië/Israël), Compagnie Mossoux-Bonté (België), Volmir Cordeiro (Portugal), Collectif Ès (Frankrijk), Elizabete Francisca (Portugal), Yasmine Hugonnet (Zwitserland), CUBe association/Christian UBL (Frankrijk), Annamirl van der Pluijm (Nederland/Frankrijk) en Compagnie Marinette Dozeville (Frankrijk).

Van 14/08 tot 29/08
Van € 5 tot € 14 per voorstelling (PASS verkrijgbaar).
Korte Brigittinenstraat
1000 Brussel
Meer info

Gerelateerde Artikels