En verder…

Verlenging van de tentoonstelling Glamour 30’s Fashion Expo

De tentoonstelling Glamour in het Museum voor het Kostuum en de Kant, aanvankelijk voorzien tot en met 1 februari, wordt wegens groot succes verlengd tot en met zondag 19 april. Sinds de opening in april 2014 mocht de tentoonstelling al bijna 22.500 bezoekers verwelkomen, meteen goed voor een nieuw recordaantal in het Museum (5.000 bezoekers meer dan bij Seventies, elk z’n stijl). De tentoonstelling blijft toegankelijk tot het einde van de paasvakantie. Ze biedt een mooie gelegenheid om de vaak te weinig gekende weelderige en gesofistikeerde mode van de jaren 30 te ontdekken aan de hand van kleding en accessoires afkomstig uit de prachtige collecties van het Museum, en affiches afkomstig uit de Stadsarchieven.

Meer info

14-18.bruxelles.be, een jaar online … en met nieuwe historische inhoud!

De tentoonstelling 14-18 Brussel tikt Duits is nog te zien tot en met 3 mei, maar de Stad blijft de 100e verjaardag van het begin van de Eerste Wereldoorlog herdenken via de website 14-18.bruxelles.be, die inmiddels 1 jaar bestaat en met verschillende nieuwigheden uitpakt. De website vertelt over het dagelijkse leven van de Brusselaars tijdens de bezetting en de oorlogsgebeurtenissen in België en de rest van de wereld, en doet dat op basis van verrassende collecties uit de Stadsarchieven. De site (in het Nederlands, Frans en Engels) werd in een jaar tijd al 23.000 keer bezocht, waarvan 5000 keer van buiten België (vooral vanuit de Angelsaksische of geallieerde landen), en was goed voor 87.000 geraadpleegde pagina’s. Meer dan 1000 personen volgen de Facebook- en Twitteraccounts.

Sinds de site in januari 2014 online ging, worden er elke dag nieuwe artikels en becommentarieerde afbeeldingen op geplaatst. Er werden nieuwe rubrieken toegevoegd (militaire operaties aan het front in het oosten, het westen en het Midden-Oosten; religieuze praktijken van burgers en militairen enz.). Er worden ook historische persartikels en podcasts ter beschikking gesteld (Brusselse liedjes uit de periode 14-18; een lezing van historica Sophie de Schaepdrijver over verzetsstrijdster Gabrielle Petit). In 2015 zal de site bijzondere aandacht besteden aan nieuwe wapens (gas, vlammenwerper), rampen zoals de ondergang van de RMS Lusitania, de Armeense genocide, de heldenmoed en het verzet van mensen als Edith Cavell of Philippe Baucq, militaire acties zoals de landing van de geallieerden in Gallipoli, de bloederige slag om Les Eparges, het offensief in de Artois, de eerste strategische bombardementen op Londen, de zeeslag bij de Doggersbank, of het toetreden tot de oorlog van Bulgarije aan de zijde van de Centrale mogendheden en van Italië aan de zijde van de Entente. De rode draad blijft wel nog steeds het dagelijkse leven van de burgers in oorlogstijd.

Gerelateerde Artikels