Emilio Lopez-Menchero & Esther Ferrer in de CENTRALE

3_EMILIO LOPEZ MENCHERO AFFICHEDe nieuwste tentoonstelling van de CENTRALE for contemporary art, Emilio Lopez-Menchero & Esther Ferrer, opent op donderdag 4 december de deuren voor het grote publiek. De wereldvermaarde Brusselse kunstenaar Lopez-Menchero stelt er de eerste retrospectieve tentoonstelling in zijn carrière voor.

De spraakmakende werken van de Belgisch-Spaanse kunstenaar Emilio Lopez-Menchero zullen vier maanden lang te zien zijn in de CENTRALE for contemporary art. Emilio Lopez-Menchero is architect van opleiding. Hij palmt de volledige ruimte in en vat zijn tentoonstelling op als één groot kunstwerk, dat de talrijke aspecten van zijn talent in de kijker plaatst aan de hand van bekende en minder bekende werken, van klank- en videokunst over fotografie tot tekeningen, schilderwerken en installaties.

De wereldwijd gevierde kunstenaar verwierf vooral bekendheid met zijn stadsinterventies in de openbare ruimte (waaronder Pasionara, de beroemde luidspreker die in 2006 door de Stad werd besteld en geïnstalleerd langs de Stalingradlaan) en zijn performances (Check Point Charlie, langs het kanaal in Brussel, in 2010). Met zijn stadsinterventies wijst hij  ̶  met een vleugje humor  ̶  op de barsten in onze samenleving en reikt hij alternatieven aan voor zinvolle ruimten in de stad. In het kader van deze tentoonstelling werkte Emilio Lopez-Menchero een klankinstallatie uit: een Tarzan-kreet in de stedelijke jungle (Hey! C’est… Heu… Machin… Heu… Tarzan), die hij elk anderhalf uur vanop de Sint-Katelijnetoren, vlak naast de Centrale, laat weerklinken.

In het kader van deze monografische tentoonstelling stelde de CENTRALE aan Emilio Lopez-Menchero voor om zelf ook een internationaal kunstenaar uit te nodigen. Emilio koos voor Esther Ferrer, een Spaanse toonaangevende performancekunstenares die in Parijs woont. Als geëngageerde humanisten plaatsen ze beiden de thema’s ‘identiteit’ en ‘het lichaam’ centraal in hun werk.

Tijdens de tentoonstelling zullen ook in de C-BOX  ̶  de ruimte in de CENTRALE voor jong creatief talent  ̶  de werken van twee jonge kunstenaars te zien zijn die door Emilio Lopez-Menchero werden uitgenodigd:

van 04/12/2014 tot 09/02/2015: Grégoire Motte & Eléanore Saintagnan

van 19/02/2015 tot 22/03/2015: Laurent Dupont-Garitte

“Focus”, een uitgave van de Centrale, is een perfecte aanvulling van uw bezoek aan deze monografische tentoonstelling en is verkrijgbaar aan de democratische prijs van € 5.

 

Van 4/12 tot 29/03/2015

Open van woensdag tot zondag

Van 10.30 tot 18.00 u

Gesloten op feestdagen

€ 5 of voordeeltarief

 

Sint-Katelijneplein 44

1000  Brussel

02/279.64.35

Meer info

 

 

Gerelateerde Artikels