Een nieuwe ruimte voor opkomend creatief talent in Brussel!

De tentoonstellingsruimte van de Stad Brussel, B-Gallery, gewijd aan de jonge hedendaagse creaties, die 10 jaar geleden werd opgericht, sloot op 3 januari haar deuren. Elk jaar organiseerde ze 8 solotentoonstellingen van jonge Belgische kunstenaars. De winnaars werden geselecteerd door een professionele jury na een oproep tot inzendingen. De ruimte, gelegen in de Bortiergalerij, kreeg te weinig bezoekers over de vloer en had te lijden onder een gebrekkige zichtbaarheid. Vandaag verhuist de B-Gallery naar het Sint-Katelijneplein 16, op een boogscheut van de CENTRALE en wordt omgedoopt tot CENTRALE/lab, die in september van dit jaar zal worden ingehuldigd. De Stad richt vanaf vandaag een oproep tot jonge Brusselse beeldende kunstenaars met het oog op het programma voor het seizoen 2015-2016.

Het gaat niet enkel om een gewone verhuizing. Ook de identiteit van de ruimte werd volledig heruitgedacht. De tentoonstellingsruimte van 70 m² waaruit de toekomstige CENTRALE/lab (over 2 verdiepingen) zal bestaan, wordt momenteel ingericht en zal in september officieel worden geopend. Ze zal worden opgebouwd als een laboratorium, een ruimte voor experimentele kunst over verschillende disciplines heen, en zal volledig worden geïntegreerd in de algemene communicatie van de CENTRALE. Het centrum voor hedendaagse kunst van de Stad bevestigt zodoende opnieuw zijn wil om opkomend creatief talent te begeleiden, net als in de CENTRALE/box, met korte tentoonstellingen van jonge kunstenaars, die vaak worden uitgekozen door de gastkunstenaars van grote tentoonstellingen. Er zal een krachtige wisselwerking tot stand worden gebracht tussen deze twee ruimten. Net als de CENTRALE zal de CENTRALE/lab van woensdag tot zondag open zijn.

Het programma zal, in het verlengde van het door de B-Gallery gevoerde ondersteuningsbeleid, worden samengesteld op basis van een oproep die echter enkel nieuwigheden bevat: de kandidaturen zijn voortaan beperkt tot kunstenaars die in het Brussels Gewest wonen, niet ouder zijn dan 35 jaar en van wie het de eerste solotentoonstelling is. De jury zal 6 laureaten selecteren, die met de hulp van de CENTRALE, de kans krijgen om hun werk gedurende zes weken aan het grote publiek te tonen. Bovendien zullen jonge curatoren en kunstcritici, studenten of doctorandi in Brussel, eveneens worden uitgenodigd om vanaf de zijlijn te helpen met de scenografie of met de opstelling van kritische teksten.

Uiteraard zult u in de volgende newsletters op de hoogte worden gehouden over de opening van de CENTRALE/lab. Ontdek nu de projectoproep op de website van de CENTRALE. De kandidaturen moeten uiterlijk op 17 april 2015 worden ingediend.

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde Artikels