Een nieuw museum in Brussel in 2015

1_PLASTICARIUMIn december 2015 zal een nieuw museum de deuren openen in Brussel! Het Plasticarium/Art & Design Atomium Museum zal in het noorden van Brussel gevestigd zijn, op een steenworp van het Atomium. Niet alleen de ongelooflijke collectie van Brusselaar Philippe Decelle, het Plasticarium, maar ook tijdelijke tentoonstellingen over design in de 20e en de 21e eeuw worden in het nieuwe museum ondergebracht.

Terwijl de grote staatsmusea in onzekerheid leven, hebben het Atomium en de Stad Brussel de handen in elkaar geslagen om de hoofdstad op een nieuwe museale infrastructuur te trakteren. Het Plasticarium bestaat uit zo’n 1.100 plastic stukken, zowel dagelijkse gebruiksvoorwerpen als echte kunst van Belgische en internationale makelij. Ze werden geproduceerd tussen 1960 – de creatie van het eerste meubel volledig uit plastic – en 1973, ten tijde van de oliecrisis, en tijdens de post-pop periode, van 1987 tot 2000. Brusselaar Philippe Decelle begon deze uitzonderlijke collectie aan te leggen in 1987. Vandaag is ze in handen van de vzw Atomium, die de collectie met de steun van de Stad Brussel een permanent tentoonstellingsplatform van 2.500 m² biedt in het kloppende hart van de hoofdstad, met name in de gebouwen van Trade Mart Brussels op de Heizel. Het schepenambt Cultuur levert de financiële middelen voor de binneninrichting.

Dankzij de opening van dit nieuwe museale en cultureel ambitieuze project op het grondgebied van de Stad kan een uniek patrimoniaal geheel gered en beschermd worden tegen een mogelijke verspreiding. Daarnaast zorgt het museum ervoor dat de collectie in Brussel blijft, de stad waar ze het levenslicht zag. Bovendien is de collectie een hommage aan de talrijke verzamelaars die in Brussel wonen en er hun hobby beoefenen. Hoewel de collectie bij kenners overal ter wereld bekend is en de voornaamste stukken al in verschillende grote musea werden tentoongesteld, kon ze tot nu toe enkel op afspraak bezocht worden en blijft ze dus vrij onbekend voor de Belgen en de Brusselaars. Maar daar komt nu verandering in, want dankzij het museum – met aangepaste scenografie! – zal de collectie toegankelijk zijn voor iedereen uit België én het buitenland.

Het Plasticarium zal het centrale element worden in een bredere museale dynamiek. 1.000 m² van het museum, dat in totaal 5.000 m² bestrijkt, zal gewijd worden aan tijdelijke tentoonstellingen over design in de 20e en de 21e eeuw, in samenwerking met Brusselse evenementen en festivals (Art Brussels, Europalia, Design September) en culturele spelers (bijvoorbeeld MAD Brussels). De overblijvende ruimte wordt als cafetaria en museumshop ingericht.

Tot de officiële opening van het museum kunt u in het Atomium een deel komen bewonderen van de Plasticarium-collectie (sinds 26 november). De tentoonstelling Orange Dreams. Plastiek is magnifiekopgesteld door Philippe Decelle zelf –loopt nog tot 25 mei 2015. U vindt alle informatie op de website van het Atomium.

 

Gerelateerde Artikels